Angela de Jong krijgt nog geen Telegraaf-equivalent: Kitty wil niet

Angela de Jong krijgt voorlopig nog niet te maken met een Telegraaf-equivalent. Die krant heeft weliswaar óók een mediacolumnist, Kitty Herweijer, maar zij wil niet in talkshows aanschuiven.

Angela de Jong en Kitty Herweijer © SBS, NPO

Het lijkt soms wel alsof de schrijvende pers maar één iemand heeft met een mening over televisie: Angela de Jong. Van de andere kranten hoor je ontzettend weinig. Een tijdje had De Telegraaf er één, Rob Goossens, maar hij besloot bij de krant te vertrekken omdat zijn vrijage met RTL Boulevard daar voor ergernis zorgde.

Meningenmachine

Heeft Kitty Herweijer, de opvolger van Rob, geen zin om de media-afdeling van De Telegraaf te vertegenwoordigen op televisie? Nee, antwoordt ze resoluut in de podcast Content Wars. “Ik voel gewoon niet de noodzaak om dan aan talkshowtafels te gaan zitten en discussies aan te gaan over mijn columns. Dat heb ik niet.”

Kitty heeft naar eigen zeggen de behoefte niet die Angela wel voelt. “Mijn basis is journalist en ik wil gewoon niet een opiniemaker ofzo zijn. Je ziet zo veel mensen op tv waarvan je denkt: een meningenmachine. Dat vind ik heel saai eigenlijk.”

Belangenconflict

Je schuurt met tv-optredens ook aan tegen belangenconflicten, vindt Kitty. “Ik ben sowieso een beetje terughoudend met aanschuiven bij talkshows, omdat ik erover schrijf. Je merkt als mediaverslaggever dat je je wel moet verhouden tot die wereld, maar je je er ook niet door moet laten opslokken.”

Ze vervolgt: “Het is gewoon veel moeilijker om kritisch te schrijven over mensen waar je vaak mee werkt of op een andere manier mee in contact brengt. Ik heb voor mezelf besloten dat ik niet bij talkshows aanschuif, over het algemeen.”

Te vaak in talkshow

Podcasthost Jelle Maasbach: “Ja, dat is de kritiek die Angela de Jong bijvoorbeeld ook krijgt, hè? Dat ze te vaak aan een talkshowtafel aanschuift terwijl ze er wel over moet schrijven.”

Kitty: “Ja, het is een beetje een aparte rol wat dat betreft wat zij heeft. Ze is onderdeel van het mediaspel. Dat word je sowieso als je over media schrijft (…), maar ja, kijk: zij zegt dat ze er geen last heeft en schrijft wat ze wil en bij haar geloof ik dat ook wel, maar ik denk toch dat het makkelijker is om een beetje afstand te houden.”

Presenteren met Eus

Wel was Kitty tijdens de Boekenweek te zien als co-host van Özcan Akyol in Eus’ Boekenclub. Dat is anders, vindt ze. “Het is een heel goede ervaring, want je schrijft natuurlijk over programma’s en ik ben natuurlijk wel eens op sets enzo geweest, maar het is toch heel anders als je er onderdeel van bent.”

“Ik denk altijd dat het goed is als mediaverslaggever om dat goed te begrijpen. Je kunt best wel harde kritiek soms hebben, maar ik vind dat de liefde voor tv wel de basis moet zijn.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Angela de Jong ook eens aan de desk van RTL Boulevard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen