Wilfred Genee slikt uitspraken over vermeende eisen Mark Rutte in

Wilfred Genee slikt zijn uitspraken in over de eisen die Mark Rutte zou hebben gesteld voor zijn aanstaande bezoek aan de studio van Vandaag Inside. “Dat moet ik iets meer nuanceren.”

Wilfred Genee en Mark Rutte © SBS 6

Er is flink wat controverse ontstaan over uitspraken die Wilfred Genee woensdagavond heeft gedaan in Vandaag Inside. Daarin zei de presentator dat minister-president Mark Rutte flink wat eisen heeft gesteld aan zijn bezoek aan het programma aankomende maandag. Zo zou hij geen boeren, Groningers en toeslagenouders in de studio willen.

Woeste politici

Het zorgde gisteren voor woeste reacties van politici. SP-leider Lilian Marijnissen vond het ongelooflijk: “Als dit waar is en je bent te laf om de mensen onder ogen te komen die door jouw beleid de vernieling in zijn geholpen, dan verdien je het niet om minister-president van ons land te zijn.”

PVV-leider Geert Wilders: “Rutte de beroepslafaard. Hij stelt als eis voor zijn komst bij TV-optreden VI: géén boeren, géén toeslagenouders, géén Groningers aanwezig. Ongelooflijk.”

En Pieter Omtzigt: “In een democratisch land hebben we een premier die niet meer durft te spreken met meerdere grote groepen burgers over de gevolgen van zijn beleid. En hij is ook afwezig bij debatten hierover (toeslagen) of reageert pas na de verkiezingen (Groningen).”

VVD ontkent

De VVD kwam al snel met een ontkenning. Hart van Nederland-verslaggever Sam Hagens twitterde: “Uit navraag bij Vandaag Inside en VVD blijkt: – VVD kwam met eis: geen andere politici of politieke duider aan de bar. – VVD wilde niet verrast worden door publiek vanwege veiligheid. – Boeren of toeslagenouders in publiek is niet besproken.”

Zijn collega Merel Ek begrijpt wel dat Rutte liever geen publiek wil. Zij zegt in de HLF8 van gisterenavond: “De VVD heeft een beetje een trauma ook nog – los van het feit dat de premier wel echt heel zwaar bedreigd wordt natuurlijk. In 2017 zat Rutte aan tafel bij Jinek & Pauw en toen waren er ook wat boze Groningers in het publiek.”

Wilfred nuanceert

Wilfred bevestigt de ontkenning van de VVD. Hij kwam er gisterenavond op terug in Vandaag Inside, waar Hugo de Jonge aan tafel zat. “Hugo, je had geen voorwaarden gesteld om hier te komen, hè? Dat is belangrijk. Ik heb gisteren verteld dat de VVD dat wel had gedaan, maar dat moet ik iets meer nuanceren.”

Hij vervolgt: “Het kwam erop neer dat de VVD had gezegd dat er wel mensen aanwezig mogen zijn, en dat mogen eventueel ook boeren of mensen uit Limburg enzovoorts zijn, maar hij wil niet verrast worden, ook qua veiligheid niet enzovoorts. Dat hij ineens in een situatie komt dat ehh…”

Collega René van der Gijp: “Het is toch ook onhandig als mensen uit het publiek gaan zitten roepen dadelijk? Dat schiet toch ook niet op?”

Wilfred: “Nee, maar het is niet zo dat ze het duidelijk zo streng hebben neergezet.”

Rutte reageert

Rutte zelf heeft gisterenavond, na Vandaag Inside, gereageerd in de studio van Shownieuws. Hij zegt: “Er was vandaag een heel verhaal dat wij hadden gezegd dat er geen mensen uit Groningen of geen boeren of mensen die te maken hebben gehad met de verschrikkelijke ellende van het toeslagenschandaal bij mogen komen.”

“Dat is gewoon helemaal niet waar. Het nette is dat ze ook net hebben gezegd in de uitzending dat dat inderdaad niet klopte. We hebben gezegd: ‘Liever geen andere politici’, want die kom ik al de hele week tegen, en duiders ook. Dus: ‘Laten we een leuk gesprek aan tafel hebben.’”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mark Rutte bevestigt wel dat hij niet met een politiek journalist in de studio wil zitten. Begrijpelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen