Wilfred Genee mag niets meer zeggen over afspraken met Rutte

Wilfred Genee mag na de ontstane controverse niets meer zeggen over de afspraken die hij heeft gemaakt met het team van minister-president Mark Rutte. “Trek jij je daar iets van aan?!”

Wilfred Genee en Mark Rutte © SBS 6, Martijn Beekman

De uitspraken die Wilfred Genee woensdag deed in Vandaag Inside over de komst van minister-president Mark Rutte naar het programma, hebben flink wat stof doen opwaaien. De presentator riep dat er van de premier geen boeren, geen toeslagenouders, geen Groningers en geen politiek duiders in de studio mogen zitten.

Iets meer nuance

Dat klopt volgens Rutte en zijn VVD maar ten dele. Volgens de partij is er niet over specifieke groepen gesproken, maar wil de premier ‘vanwege de veiligheid’ niet ‘verrast’ worden door publiek. Wel bevestigde hij dat hij geen politiek duider of andere politicus aan de bar wil hebben zitten. “Want die kom ik al de hele week tegen.”

Wilfred slikte zijn beweringen over Rutte donderdag in: “Dat moet ik iets meer nuanceren. Het kwam erop neer dat de VVD had gezegd dat er wel mensen aanwezig mogen zijn, en dat mogen eventueel ook boeren of mensen uit Limburg enzovoorts zijn, maar hij wil niet verrast worden, ook qua veiligheid niet enzovoorts.”

Zwijgplicht

Weer een dag later, gisteren in de vrijdaguitzending, geeft Wilfred aan dat hij er niet meer over mag praten. “Toch blijft het een vreemd verhaal, maar goed, ik mag er niet meer op ingaan, want ehhh…”

Hélène Hendriks verbaasd: “Waarom niet? Trek jij je daar iets van aan?”

Wilfred: “Wat?”

Hélène: “Je zegt: ‘Ik mag er niet meer op ingaan’, waarom niet?”

Wilfred: “Nee, ik bedoel ehhh. Nee, laat maar gaan… Bier in een vet glas, laat maar gaan.”

Geen Groningers

Johan Derksen breekt daarop in. “Ik begrijp het wel, want hij heeft ooit ergens aan een talkshowtafel gezeten, bij Op1 of bij Jinek, en toen zaten allerlei mensen uit Groningen in het publiek en die werden vijandig naar hem toe en dat was voor hem een vrij gênante situatie.”

Wilfred stelt nu dat de VVD dat voorbeeld wel degelijk heeft gebruikt. “Ze hebben dat dus wel als voorbeeld gebruikt, maar meer om aan te geven dat hij zich een beetje veilig wil voelen en dat we dat moeten voorkomen, maar die voorbeelden werden wel zo genoemd, zeg maar. Uiteindelijk, ach, wat een gezeik ook allemaal.”

Bananenrepubliek

Premier Rutte heeft gisteren gezegd spijt te hebben van zijn eerste, korte reactie op de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie Groningen, twee weken geleden.

Johan: “Als je zo’n rapport als dat rapport van Groningen op je bordje krijgt en jij bent daar verantwoordelijk voor, dan zou iedere leider van een fatsoenlijk land zijn consequenties trekken. Alleen een leider van een bananenrepubliek trekt zich daar niets van aan. Onder Rutte zijn we zo langzamerhand een bananenrepubliek geworden blijkbaar.”

Premier Rutte zit maandagavond in Vandaag Inside, om 21.30 uur op SBS 6.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat tv-makers áltijd open moeten zijn over hun afspraken met politici?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen