Tim Hofman sloopt Jandino Asporaat: ‘Ik stel alleen maar vragen!’

Jandino Asporaat is volgens critici steeds meer de weg kwijt; nu twijfelt hij weer over de maanlanding en 9/11. “Geloof je dit echt? Of liet je je even gaan in het moment?”, vraagt Tim Hofman.

Tim Hofman en Jandino Asporaat © Annemieke van der Togt, William Rutten

Er is flink wat controverse over Jandino Asporaat, omdat hij steeds vaker meegaat in allerlei complottheorieën. Nu trekt hij in de podcast van een controversiële figuur bijvoorbeeld de maanlanding en de aanslagen op 9/11 in twijfel. In zo’n podcast loopt hij dan helemaal leeg en als hij er later op aangesproken wordt, dan ‘stelt hij alleen maar vragen’.

Van het padje

Tim Hofman denkt dat Jandino helemaal van het padje is, laat hij blijken op Twitter. “Geloof je echt dat de maanlanding en 9/11 nep waren? Of liet je je even gaan in het moment?”, vraagt hij hem op de man af. “Je zegt dat je op bewijs wacht en ‘áls we naar de maan zijn geweest’. Dus ik dacht, ik vraag het eens; geloof je het nou wel of niet? En 9/11?”

Jandino reageert op Tim, maar blijft die concrete vraag herhaaldelijk ontwijken. “Gebouwen vielen alle drie precies hoe het zou gaan als je explosieven zou gebruiken”, zegt hij bijvoorbeeld. En dan verwijtend: “Jij leek me iemand die waardeert als mensen verder gaan dan wat logisch lijkt.”

‘Waarom twijfel je?’

Tim kan inderdaad zo iemand zijn, geeft hij aan. “Als er aanleiding toe is, absoluut. Waarom twijfel je aan het verhaal zoals het nu is? Waar stoel je dat op? Benieuwd naar.”

Als Jandino vervolgens over de oorlog in Irak begint, zegt Tim: “Zeker. Maar ik vroeg naar de maanlanding en 9/11.”

Jandino: “Over 9/11 nam iedereen klakkeloos van elkaar over. Eerst weigerartiest en nu proberen ze complotartiest. Maar wat hoorde je me afvragen…? Niet dat 9/11 niet is gebeurd. Ik denk dat niet alleen vliegtuig is gebruikt. Hoezo kan je dat niet afvragen?? Hoe de gebouwen vielen…”

Tim: “Dat kun je je afvragen, alleen dat kun je ook bij 2+2=4. De vraag is misschien meer of die vraag logisch is.”

Extreemrechts

Het stoort Tim ook dat een publiek persoon als Jandino überhaupt te gast is in de podcast van Jorn Luka, die bekendstaat als complottheorist. “Vragen stellen kan prima, niemand verbiedt het je. Ik vraag me alleen af waarom je specifiek dat bevraagt, op die plek en wat de aanleiding tot je vragen was.”

Als Jandino roept dat Tim er te veel achter zoekt, maar geen inhoudelijk antwoord geeft, zegt Tim: “Toch vind ik de vragen over locatie (waarom bij een complotplatform dat extreem-rechts normaliseert als dat van Jorn?) en de twijfel over 9/11 en de maanlanding (gestoeld op welke informatie?) wel relevant als publiek figuur.”

Jandino: “Mijn kennis over complotplatformen en extreemrechts, is net zo ver als mijn kennis over de maan. 🤷🏾‍♂️ Daarom stel ik vragen.”

Tim: “Dan weet je nu in ieder geval waar je zat, ook wat waard.”

Nieuwswaardig

Het stoort Jandino dat hij al dagenlang trending is op Twitter. Tim vindt dat niet zo gek. “Als een prominent mediafiguur openlijk twijfelt aan de maanlanding en 9/11 in de podcast van een vermaard complotdenker is dat in principe toch best nieuwswaardig?”

Hij vervolgt: “Jorn bepleit openlijk dat het WEF een Great Resest-agenda heeft, waarbij Covid een tool zou zijn om macht te vermaren; dit is nooit bewezen. Ook biedt hij platform aan extreemrechtse fakenews-verspreiders zoals Gideon van Meijeren en en antisemitische mede-complotdenkers als David Icke. Waarom ben je juist bij hem gaan zitten?”

Jandino antwoordt in algemeenheden: “Als je woorden gebruikt als complotdenker, dan kan je nooit open een gesprek voeren. Ik laat me nooit en ook niet in de toekomst door labels van anderen remmen.”

Complottië

Trouw-columnist Emine Uğur spreekt Jandino erop aan in een geestig Twitter-draadje. “Het is niet erg om kritisch te bevragen, maar er is een grens, waar als je erover heengaat, je het land Complottië binnentreedt en mensen willen graag begrijpen waar jij je nu bevindt.”

Ze vervolgt: “Wat ik frappant vind is dat je zegt dat je wordt afgestraft voor het hardop stellen van vragen, maar zelf ben je al de hele tijd de vragen van Tim aan het ontwijken en geef je geen eenduidig antwoord. Als je bijv. niet gelooft in de maanlanding, zeg dat dan ook gewoon en own het in plaats van er zo omheen te draaien met: ik zat hardop na te denken.”

Fragment

Jandino over de maanlanding:

Twitter

Emine lult Jandino klem:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Jandino Asporaat ze niet meer alle 24 in het kratje heeft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen