‘Peter van der Vorst? Die brengt Voice gewoon weer terug op tv!’

Peter van der Vorst, de programmabaas van RTL, is stil nu het rapport over de Voice-misstanden naar buiten is gekomen. Waarom is dat? “Die wil de show volgend jaar gewoon weer terug op tv!”

Ronald Molendijk, Beau van Erven Dorens en Tina Nijkamp © SBS, RTL, NPO

The Voice of Holland-producent ITV ligt zwaar onder vuur nu het door hen betaalde rapport over de misstanden bij het programma is gepubliceerd. Mediaprominenten als Angela de Jong, Bert van der Veer, Tina Nijkamp en Yvonne Coldeweijer hebben het gevoel dat betrokken partijen vooral druk zijn met het schoonvegen van straatjes.

Peter verstopt zich

Peter van der Vorst, de programmabaas van RTL, houdt zich ondertussen stil. Hij beloofde een jaar geleden aan de talkshowtafel van Beau van Erven Dorens ‘op afstand mee te kijken’ bij het onderzoek, en zei: “Wat ik gevaarlijk vind is om steeds dat onderzoek in twijfel te trekken. Niemand heeft er belang bij dat er een slecht onderzoek gedaan wordt.”

Juist dat fragment werd gisterenavond wéér uitgezonden in de talkshow van Beau. De presentator daarna: “Even in zijn defensie: dit is een tijd geleden en toen dachten we eigenlijk volgens mij allemaal nog dat het een heel groot onderzoek zou worden en nu blijkt het zich helemaal toe te spitsen omdat het voor de stakeholders en aandeelhouders is van ITV.”

Kritiek op RTL

Sébas Diekstra, die slachtoffers van The Voice bijstaat, vindt echter dat Peter zich toen al verdacht naïef opstelde. “Heel eerlijk, Beau: toen Peter van der Vorst dit zei hebben zelfs heel veel advocaten in columns gezegd van: hoe kan een advocaat als onpartijdige club dit onderzoek doen? Die advocaten waarschuwden er al voor. De cliënt bepaalt.”

Beau denkt dat RTL niet tevreden kan zijn met dit onderzoek. “Dit is toch niet wat RTL wil? RTL wil toch eigenlijk gewoon over die hele breedte van 2010 tot 2020 antwoorden hebben op wat daar gebeurd is? Hoe het heeft kunnen gebeuren, wie er verantwoordelijk voor zijn, welke slachtoffers er zijn? (…) Ik voel echt van: wat ís dit eigenlijk?”

‘Gaat om geld’

Het stoort Beau. “Eén ding is zeker: het is een ontzettend wollig, onvolledig en onbevredigend rapport. Het kan de prullenbak in. Wat nu? Moeten we al die slachtoffers teleurstellen? Het is allemaal voor niks geweest? (…) Het gaat allemaal uiteindelijk om geld. En niet om de slachtoffers”, zegt hij in zijn show, die – opvallend – niet terug te kijken is.

Tina Nijkamp, oud-SBS-baas, stelt in Op1 dat het inderdaad allemaal om geld draait. “Het gaat hier niet om twee tientjes, maar om tientallen miljoenen euro’s die zowel ITV misloopt als RTL als John de Mol. Het gaat om heel veel geld en dat vind ik een beetje uit het rapport uitspreken, dat het heel erg om geld gaat en niet om de slachtoffers.”

Gesprek aangaan

RTL heeft in een statement laten weten het gesprek aan te willen gaan met ITV. Tina: “Ik dacht wel meteen: nou, dat gesprek had je eigenlijk al een jaar geleden moeten voeren. (…) Ik vind dat een beetje een rare reactie van: ‘We gaan in gesprek.’ Het is meer dat ze zeggen: ‘Wij wisten van niks.’ Ik denk dat dit misschien ook wel juridisch ingestoken is.”

Tina vult in haar Instagram-stories aan dat RTL ook heel afhankelijk is van ITV. Ze schrijft: “RTL heeft van ITV veel programma’s in het schema: Weet Ik Veel met Beau, Het Perfecte Plaatje met Tijl, Beat The Champions, Oh Wat Een Jaar, Verslaafd. Best wel afhankelijk dus. Oh ja, ook de grote RTL-hit Married at First Sight wordt door ITV gemaakt.”

Snel terug op tv

Ronald Molendijk vermoedt dat Peter gewoon weer verder wil met The Voice. Hij zegt in Shownieuws: “Ik weet zeker dat het vrij snel terug is op de buis. RTL is ook gewoon een commercieel bedrijf en die zien wat ze nu tekortkomen aan reclame-inkomsten. (…) Die zeggen: oké, we hebben nu een soort manifest gekregen van wat we moeten doen.”

Hij denkt dat RTL de aanbevelingen in het rapport aangrijpt om The Voice op een ‘veilige’ manier terug te brengen. “Als je volgend jaar The Voice aftrapt met een terugblik waarin Peter van der Vorst zegt: ‘Zo gaan we het doen, wij van RTL zeggen dat het terug kan en dit is een kijkje achter de schermen’, dan zal het een kijkcijferrecord opleveren waar je achterlijk van wordt.”

En dat is waar het uiteindelijk om draait, aldus Ronald. “Daar betaalt een chipsfabrikant heel veel geld voor.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen