Merel Ek steunt verzet tegen VI-stunt Mark Rutte: ‘Echt oneerlijk’

Merel Ek, politiek verslaggever van Hart van Nederland, vindt het niet kunnen dat Vandaag Inside zich voor het karretje van Mark Rutte laat spannen. “Ze bieden geen ruimte aan andere politici.”

Merel Ek en Mark Rutte © RTL, SBS, Rijksoverheid

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp zijn onverbiddelijk: elke politicus die hun interessante conservatieve achterban wil bereiken krijgt nul op rekest. Joost Eerdmans en Annabel Nanninga? Mogen niet komen. Caroline van der Plas dan? Ook niet welkom. En VVD-leider Mark Rutte? Daar wordt de rode loper voor uitgerold.

Merel Ek kritisch

Niet alleen derde partijen, maar ook VI-sterren als Özcan Akyol en Hélène Hendriks vinden dit een enorme misser. En politiek verslaggever Merel Ek, die regelmatig aanschuift in VI, vindt het onhandig. “Ik deel die kritiek wel. Hij komt daar niet zonder reden. Hij weet dat hij waarschijnlijk wat te winnen heeft, of dat voelt hij in elk geval.”

Ze vervolgt in de talkshow Humberto op Zondag: “Dat is niet per se een reden om politici te weigeren, want ja: elke politicus voelt misschien wel ergens dat hij wat te winnen heeft. Alleen je biedt inderdaad geen ruimte aan andere politiek. En twéé dagen voor de verkiezingen, terwijl je anders nooit komt?”

‘Kom morgen!’

Het stoort veel mensen ook dat Rutte het debat met rechtse partijen uit de weg gaat, omdat hij ‘geen tijd heeft’. Maar anderhalve dag voor de verkiezingen heeft hij opeens wel een plekje vrij voor Vandaag Inside.

Gastheer Humberto Tan: “Misschien moet je het dan gewoon omdraaien en zeggen: ‘Kom dan morgen!’”

Merel: “Ja, of na de verkiezingen.”

Humberto: “Of je nodigt nog vier anderen uit, dan is het rechtgetrokken. Dat zou ook nog kunnen.”

‘Dit steekt Caroline’

Merel vindt dat Vandaag Inside zichzelf diskwalificeert als álle fractieleiders buiten de deur worden gehouden, behalve Mark Rutte. “Ik snap de kritiek, want Wilfred heeft dus allemaal appjes gekregen van fractievoorzitters die zeggen: ‘O, dan mag ik dus ook komen?’ Een Caroline van der Plas steekt het bijvoorbeeld heel erg.”

Ze vervolgt: “Caroline vraagt de hele tijd om een gaatje in Rutte’s agenda voor een debat. Dan zegt hij: ‘Dat heb ik niet’, en dan popt er zo’n filmpje op dat hij graag een stoeltje wil in Vandaag Inside.”

‘Laat Rutte komen!’

Raymond Mens is als enige VI-gezicht wél lyrisch over de komst van Rutte. Hij heeft jarenlang voor de VVD gewerkt. “Ik hoop niet dat Vandaag Inside de uitnodiging aan Mark Rutte intrekt. Ik hoorde Wilfred zeggen dat hij vreest dat Rutte hen ‘inpakt’ en er vervolgens goed uitkomt. Daarmee onderschat hij zichzelf én zijn tafelgenoten.”

Hij vervolgt: “Johan zal er fel ingaan, René kan als geen ander de boel ontregelen en als iemand ongegeneerd scherp doorvraagt is het Wilfred wel. Het resultaat kan best zijn dat de premier er ‘goed’ uitkomt, maar dat is dan de uitkomst van een eerlijke strijd. Het idee dat Rutte te sterk en te glad is, is geen reden om het debat niet aan te gaan.”

Draadje

Het Twitter-draadje van Raymond:

Briefje van Jan

Het snoeiharde Briefje van Jan over deze kwestie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als Vandaag Inside de uitnodiging van Mark Rutte tóch niet intrekt, vindt u dan dat ze hem moeten opzadelen met Caroline van der Plas?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen