Mark Rutte bijna onderweg naar VI: ‘Dit gaat drie zetels opleveren’

Het is bijna zo ver: Mark Rutte vertrekt vanavond in zijn auto naar Vandaag Inside, de succesvolste talkshow van Nederland met een enorme conservatieve achterban. “Hij pakt daar drie zetels.”

Mark Rutte en Johan Derksen © SBS 6

Mark Rutte is de afgelopen weken onophoudelijk gefileerd in Vandaag Inside en dan met name door Johan Derksen. Hij vindt dat de minister-president zijn functie moet neerleggen. Een behoorlijk pittige mening, maar van Johan is ook bekend dat hij behoorlijk tam is als zijn lijdend voorwerp opeens naast hem aan tafel zit.

Vier tegen één

Het lijkt erop dat de premier hier keihard gaat scoren, aldus RTL Boulevard-ster Luuk Ikink. “Dan zit daar Genee, die dan toch wel behoorlijk kritisch moet zijn. Gijp lacht dan mee, maar heeft ook de bal erbovenop. Merel Ek zit daar waarschijnlijk als politiek verslaggever en die is ook kritisch (Merel is niet welkom vanwege de eisen van Rutte, red.).”

Hij vervolgt in de BLVD Podcast: “En Johan Derksen móet wel kritisch zijn, want die heeft hard geroepen dat hij weg moet. Dan is het vier tegen één. Dan kun je alleen maar winnen. Dan kun je niet verliezen.”

Zacht ei

Rob Goossens vreest dat Rutte de mannen inpakt. “Er is misschien een nog wel veel rampzaliger scenario, want Johan Derksen kan best wel een zacht ei zijn, zeker als er mensen naast hem zitten. Dan is hij heel kritisch geweest, maar ineens wordt hij heel mild. Als je bijvoorbeeld zag hoe hij als een blad aan de boom is omgedraaid met Johnny de Mol.”

Hij vervolgt: “In eerste instantie moest Johnny de Mol direct stoppen met zijn programma en vervolgens was er helemaal niets meer van over en begon diezelfde Johan Derksen net te doen alsof Angela de Jong had gezegd dat Johnny de Mol van zender moest, terwijl hij dat gewoon zelf was.”

Slimme aanpak

Luuk beaamt dat Johan makkelijk beïnvloedbaar is. “Ja, dan heeft hij gewoon nieuwe input gekregen van mensen waarvan hij denkt: dat zou ook wel eens waar kunnen zijn.”

Daarop Rob weer: “Precies. En Mark Rutte gaat natuurlijk nooit tegen Johan Derksen zeggen: ‘Dit moet je vinden’, maar ik wed dat hij dat gewoon zo slim kan aanpakken dat Johan Derksen aan het eind van de uitzending zegt: ‘Ik vind nog steeds niet alles wat je hebt gedaan goed, maar je bent wel een schappelijke vent.’”

Drie zetels

Als hij Johan op die manier om zijn vinger weet te winden, dan zal dat tóch invloed hebben op de achterban van VI, legt Rob uit. “En hoppatee, dan heeft Rutte er weer drie zetels bij.”

Hoezo dan? “Omdat Johan Derksen zo moeilijk te overtuigen lijkt, is het des te overtuigender voor mensen die misschien op de VVD gaan stemmen als hij dan aan het eind ineens om is. Dat zou nog rampzaliger zijn.”

Vandaag Inside, met Rutte als tafelgast en Job Knoester als bargast, is om 21.30 uur te zien op SBS 6.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Mark Rutte buiten verkiezingstijd ook een optreden in Vandaag Inside zou overwegen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen