Johan Derksen op de plek van Eva Jinek? ‘Te groot risico voor RTL’

De kijkcijfers van Eva Jinek staan ernstig onder druk, terwijl de topscoorders van Vandaag Inside bijna contractvrij zijn. Eén en één is twee, zou je zeggen. “Maar RTL vindt Johan Derksen te risicovol.”

Eva Jinek en Johan Derksen © RTL, SBS

RTL 4 zou ongelooflijk veel vliegen in één klap slaan door de mannen van Vandaag Inside in huis te halen. Niet alleen heeft de zender dan eindelijk weer een talkshow die scoort – de kijkcijfers van Eva Jinek staan ernstig onder druk – maar ook wordt concurrent SBS 6 dan meedogenloos op de knieën gedwongen.

SBS 6 tackelen

Het klinkt als een meesterzet, legt mediakenner Victor Vlam uit. “Voor RTL is het een aantrekkelijke propositie om ze weg te kapen bij Talpa, want dit is gewoon het meest succesvolle programma van SBS 6”, zegt hij in de immer onderhoudende podcast De Communicado’s.

RTL zou de concurrent feitelijk keihard tackelen. “Als je dat daar weghaalt, dan is SBS 6 echt gewoon helemaal niks meer. Dan is er weinig van over. Dan is dat feitelijk als concurrent totaal irrelevant geworden. Dus dat zit erin voor RTL.”

Goedkoop

VI is bovendien een goedkope show, weet Victor. “Vandaag Inside heeft vier redacteuren. Het zijn gewoon vier jongens die daar de redactie vormen. Bij Eva Jinek weet ik niet precies hoeveel mensen de redactie vormen, maar het zijn er waarschijnlijk vier keer zoveel. Dus dat geeft al even aan: het is aanzienlijk duurder om te produceren.”

Victor denkt dat Jinek inruilen voor VI tóch als te risicovol gezien wordt door RTL. “Het contract van Jinek loopt eind 2023 af. Dus je zou kunnen zeggen: dat is ideaal, je kunt Jinek vervangen door de heren van Vandaag Inside. Ik denk alleen dat dat iets is wat RTL niet gaat doen.”

‘Hij wordt 75!’

RTL stapt dan in een onzeker avontuur, aldus Victor. “Het zou betekenen dat wat ze de afgelopen jaren opgebouwd hebben, met naast Jinek ook Beau, Humberto en Renze, feitelijk de prullenbak in gooien. Je zou kunnen zeggen dat Vandaag Inside dat waard is, maar Johan Derksen wordt wel 75 in januari volgend jaar.”

Hij vervolgt: “De vraag is ook maar hoe lang hij dat nog kan doen op dagelijkse basis. Je hebt het ook niet helemaal in de hand natuurlijk. Je moet er wel rekening mee houden dat dat eventueel gaat aflopen over niet al te lange tijd. Je gaat dan alles wat je hebt opgebouwd weggooien voor iets wat niet zo’n lang leven is beschoren.”

Tweede viool

Maar de mannen van Vandaag Inside kunnen toch gewoon weer op RTL 7 weggezet worden? Dát is inmiddels onder hun stand, denkt Victor. “Dat is eigenlijk niet zo aantrekkelijk voor Vandaag Inside, want dan ben je het tweede viool aan het spelen. Dan is altijd Jinek de belangrijkste talkshow en dan ben je de een na belangrijkste talkshow.”

Het zal hun eer te na zijn, stelt hij. “Dat is natuurlijk een andere positie dan waar ze nu in zitten, want nu zijn zij gewoon het best bekeken en belangrijkste programma voor hun zender.”

Viaplay dan?

En een transfer naar een streamingdienst dan? René van der Gijp heeft al laten weten dat hij niet wil, waarschijnlijk omdat hun bereik dan sterk afneemt. “Ik denk dat dat ook inderdaad om die reden niet zo’n hele aantrekkelijke propositie is”, zegt Victor.

Hij besluit: “Je kunt daar waarschijnlijk ook heel veel verdienen en de loyale kijkers gaan absoluut mee, maar je verliest de incidentele kijkers. En dat betekent toch dat je een stukje van je invloed inlevert uiteindelijk.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou RTL 4 er goed aan doen om de huidige line-up van talkshows in te ruilen voor Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen