Jeroen Pauw zorgt voor frustratie bij Nieuwsuur: ‘Hoe kan dit?!’

Jeroen Pauw zorgt voor flink wat ergernis met de aankondiging van zijn televisiedebat, dat precíes de vorm heeft die premier Mark Rutte wenst. Ook Nieuwsuur-ster Jeroen Wollaars is not amused.

Jeroen Wollaars en Jeroen Pauw © NPO

Veel rechtse kiezers voelen zich in de steek gelaten door de VVD van premier Mark Rutte. Zij wijken uit naar partijen aan de rechterflank, zoals BBB en JA21. En niet geheel toevallig weigert de minister-president consequent in debat te gaan met de politiek leiders van die partijen. Hij wil er een tweestrijd van maken met de ‘linkse wolk’ GroenLinks en PvdA.

Jeroen pleast Rutte

Waar RTL ervoor heeft gekozen om níet op de eisen van Rutte in te gaan en hun debat te annuleren, komt de premier bij Jeroen Pauw in een gespreid bedje terecht. De presentator komt op zondag 12 maart, prime time op NPO 1, met Pauw’s Verkiezingsdebat: Linksom of Rechtsom. Daarin gaat de premier alleen met die twee linkse partijen in debat.

Onderzoeksjournaliste Kim van Keken vindt het heel kwalijk. “De VVD wil een tweestrijd tegen ‘de linkse wolk’, althans de partijen die de VVD op links uitkiest en Pauw faciliteert dat weer eens braaf”, twittert ze.

Verdienmodel

Thrillerschrijver Roel Janssen wijst op de dubbele pet van Jeroen. “Het is linksom of rechtsom het verdienmodel van TVBV, het tv-prorductiebedrijf van Jeroen Pauw, die zijn eigen format mag presenteren.”

Kim daarop: “Dit. Vooral ook dit.”

Het is gewoon een onzindebat, vindt Kim. “Alsof GroenLinks-stemmers plots VVD gaan stemmen na dit debat of andersom. Het enige wat je bereikt met dit debat is gratis pr voor de VVD, GroenLinks en de PvdA. (…) Alles voor de kijkcijfers, en na mij de zondvloed. Er wordt nul verantwoordelijkheid genomen.”

Debat op bestelling

Op1-ster Thomas van Groningen reageert cynisch. “Had iemand een politieke tweestrijd besteld?”

Welmoed Vlieger, werkzaam voor de Groep Omtzigt, is geërgerd. “Nogal beschamend hoe BNNVARA zich hier gewillig laat lenen voor het doorzichtige frame van een ‘tweestrijd’ tussen partijen die elkaar op deze manier graag een handje helpen. Dit doet de journalistiek – en breder: de democratie – bepaald geen goed.”

SP-ster Peter Kwint: “Het is vrij gênant dat zo’n groot deel van de parlementaire pers die de macht kritisch dient te bevragen met de pootjes omhoog gaat liggen als de eerste de beste krolse kat omdat de campagneteams een tweestrijd hebben besteld.”

En RTL Boulevard-grootheid Luuk Ikink: “Want de verkiezingen gaan kennelijk tussen drie (2?) partijen, lekker overzichtelijk.. 🥴”

Nieuwsuur pissig

De bekende journalist Ton F. van Dijk, voormalig zenderbaas van NPO 1, vindt dit niet kunnen. “Rutte bedenkt een strategie waarin sprake is van een imaginaire tweestrijd met de ‘links wolk’. En de publieke omroep faciliteert dat en gaat moeiteloos mee in dit zorgvuldige bedachte frame. Lijkt me geen journalistieke taak.”

Dan laat Nieuwsuur-ster Jeroen Wollaars van zich horen. Hij vult aan: “En programmeert het récht tegenover het programma dat op diezelfde NPO prijswinnende politieke debatten organiseert en nu dus beconcurreerd wordt in eigen huis.”

Jeroen wijst natuurlijk op de veelgeprezen debatten in Nieuwsuur. Wat we met Jeroen Pauw moeten doen? Oud-D66’er Kees Verhoeven: “Jeroen Pauw als debatleider is zo 2019. Laat hem liever rustig aan zijn golfcarrière werken.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dit tegenvallen van Jeroen Pauw?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen