Georgina Verbaan is er klaar mee: ‘Boeren worden voorgetrokken’

Georgina Verbaan vindt dat klimaatdemonstranten harder worden aangepakt dan protesterende boeren. “Het is wel een beetje met twee maten meten. Dat maakt dit een zorgwekkende tijd.”

Georgina Verbaan © NPO

Het is Georgina Verbaan een doorn in het oog dat klimaatdemonstranten zo hard worden aangepakt. Ze doet er haar beklag over in de talkshow Khalid & Sophie, waar presentator Khalid Kasem haar vraagt naar het nieuws dat de politie wekenlang heeft meegelezen met chatgesprekken van Extinction Rebellion-activisten.

‘Geen terroristen!’

Khalid kan zich voorstellen dat Georgina daar niet blij mee is. “Extinction Rebellion, daar ben jij bij aangesloten. Althans, jij hebt grote sympathie voor die club. Nu bleek dat er een politieoperatie geweest is waarin ze hebben meegelezen in allerlei berichten die uitgewisseld zijn in Telegram-groepen die een beetje besloten zijn. Schrok je ervan toen je dat las?”

Georgina daarop: “Nou, eerlijk gezegd verbaast het me eigenlijk helemaal niet, moet ik zeggen. Het is vrij makkelijk om je daarvoor aan te melden. Het is veel minder een duistere organisatie als bijvoorbeeld het OM doet voorkomen. Dat vind ik vooral een probleem. Dat mensen van hun bed gelicht worden en dat ze zo als terroristen gezien worden.”

‘Heel erg gek’

Het is inderdaad wel vreemd, vindt Khalid. “Het gekke is: dit soort middelen zijn in het verleden eigenlijk bijna alleen maar ingezet als het gaat om terroristische organisaties of waar ze het van vermoeden. Het is toch gek dat Extinction Rebellion dan in dat rijtje komt te staan.”

Georgina: “Ja, dat vind ik absoluut heel gek en ook… Ja, ik wil niet doen aan twee kampen ofzo, maar bij de boeren… Dit is allemaal aangekondigd, het is heel vreedzaam. Het staat echt bovenaan dat er geen geweld gebruikt wordt. En als je ziet hoe dat toen met de boeren enzo is gegaan…”

‘Land lag plat!’

De boeren gingen veel meer tekeer, vindt Georgina. “Dat heeft zo lang voort kunnen duren. Het hele land lag plat, er werd gebarbecued en er werden dingen in de fik gestoken. Dan denk ik: het is wel een beetje met twee maten meten.”

Het maakt haar ongerust. “Dat is wel een zorgwekkende tijd nu.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de mening van Georgina Verbaan relevant?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen