Evert Santegoeds denkt dat Eva Jinek niet terugkeert naar NPO

Evert Santegoeds denkt dat Eva Jinek in 2024 niet terugkeert naar de NPO, waar ze veel meer succes had. “Ze kan het zich permitteren als ze flink gespaard heeft, maar ik denk het niet.”

Eva Jinek en Evert Santegoeds © RTL

Er wordt enorm veel over de tv-toekomst van Eva Jinek gespeculeerd nu haar kijkcijfers onder druk staan en haar megacontract bij RTL 4 afloopt. Wat vindt ze belangrijker: een torenhoog inkomen of succesvolle televisie maken? Als het gezicht van de late avond van NPO 1 was de presentatrice een stuk succesvoller.

‘Eva niet terug’

René van der Gijp adviseert Eva om terug te keren naar de publieke omroep, maar dan moet ze vanwege het salarisplafond aldaar wel ongeveer een miljoen euro salaris per jaar inleveren. “Als ze nu flink gespaard heeft, dan kan ze zich dat permitteren”, merkt Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds op in de podcast Strikt Privé.

Het gaat echter niet gebeuren, denkt Evert. “Ik denk dat zij liever bij RTL blijft, ook al is een programma maken zonder reclameblokken natuurlijk te verkiezen boven wel reclameblokken. Het vasthouden van de kijker is gewoon heel erg lastig. Daar heeft ze wel last van. Het is niet helemaal het succes geworden wat RTL zich er bij zal hebben voorgesteld.”

Dieptepuntje

Het is volgens Evert wel evident dat er iets met Eva’s talkshow moet gebeuren. “Ik vind het programma wel leuk, maar ja, die cijfers geven wel te denken. Dat houdt niet altijd over. Van de week was er een dieptepuntje, maar dat was tegenover de verkiezingsuitslagen, dus dat kan voorkomen.”

Hij vervolgt: “Eva heeft ook veel concurrentie gekregen natuurlijk, ook van Arjen Lubach die erbij gekomen is. Er zitten heel veel mensen in de vijver te vissen op datzelfde tijdslot en zij heeft daar toch wel nadrukkelijk onder te lijden, want destijds bij de publieke omroep scoorde ze aanmerkelijk hoger.”

‘Gaat niet lekker’

Eva’s lage kijkcijfers werden eergisteren aangestipt in Shownieuws en gisteren ook in RTL Boulevard. Presentatrice Daphne Bunskoek noemde Jinek daar een ‘voorheen goed scorend programma’. En Luuk Ikink: “Die talkshows gaan ook niet lekker, hè? Het gaat bij Eva niet goed, het gaat bij Op1 eigenlijk ook niet lekker. Is daar nog iets aan te doen?”

Verslaggever Aran Bade denkt dat Eva’s talkshow een te lange uitzendduur heeft. “Het is lang, vind ik, en het is voorspelbaar. De laatste keer dat ik ben opgeschrikt door een goed gesprek aan een talkshowtafel… Dan moet je echt naar de heren van Vandaag Inside, vind ik, omdat die meningen geven die reuring maken. Er moet wel iets veranderen.”

Veel te lang

Televizier-journalist Jef Willemsen vindt de talkshow van Eva ook te lang. Hij twitterde gisterenavond: “Deze Jinek begon om 21.40 uur, het is nu na elven en we zijn net pas klaar met het blokje grappig bedoelde filmpjes. 😅”

Ongelooflijk, vindt hij het. “Als Vandaag Inside bewijst dat het binnen een uur kan, waarom moet Eva uitzendingen maken die langer duren dan menig speelfilm?”

Wat zegt Peter?

Wat zegt Peter van der Vorst, de televisiebaas van RTL, ervan? “Je ziet dat traditionele talkshows het allemaal wat zwaarder hebben. Dat betekent dat we met al onze creativiteit aan de slag moeten om daar wat aan te doen en daar zijn we druk mee bezig achter de schermen.”

Toch moeten we volgens hem niet te veel nadruk leggen op de lineaire kijkcijfers. “Er is veel uitgesteld kijken. (…) Dat is de tijd waarin we leven, dus om steeds programma’s af te rekenen op de avond ervoor… Ik snap dat het verleidelijk is, maar het slaat eigenlijk nergens op.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen