‘Eva Jinek verhuist misschien wel naar zevenuurslot van NPO 1’

Eva Jinek zou zomaar eens naar het zevenuurslot van NPO 1 kunnen verhuizen nu haar lucratieve miljoenencontract bij RTL 4 wankelt. Dat denkt mediakenner Victor Vlam.

Eva Jinek © RTL

Het wordt een spannend jaar voor Eva Jinek: haar miljoenencontract bij RTL 4 wankelt en vriend en vijand zijn het erover eens dat verlengen onder dezelfde condities lastig wordt vanwege haar ingestorte kijkcijfers en lange vakanties. Deze week loste Beau van Erven Dorens haar af en hij doet het volgens Tina Nijkamp een stuk beter dan Eva.

Past Eva wel bij RTL?

Beau scoort vooral in de commerciële doelgroep beter dan Eva, weet kijkcijferkenner Tina. “Beau zit elke dag rond de 20 procent marktaandeel, daar waar Jinek rond de 13 tot 15 procent had.”

Hoewel Eva de naam heeft, is dus eigenlijk Beau dé grote talkshowster van RTL. En dat is gezien haar torenhoge salaris best opvallend. “Is het misschien ook dat je ziet dat zij toch uiteindelijk niet past bij dat commerciële format?”, vraagt debatdeskundige Lars Duursma zich af in de podcast De Communicado’s.

Trucje uitgewerkt

Het zou kunnen, antwoordt Victor Vlam. Hij denkt dat de RTL-kijker haar interviews met politici niet echt waardeert. “Dat geeft voor mij een klein beetje aan dat de logica om bij die zender te blijven als haar contract is afgelopen daarmee eigenlijk gewoon verdampt. Waarom zou ze dat nog doen? Haar trucje wordt niet meer door die kijker geaccepteerd.”

Ze kan volgens de mediakenner beter terugkeren naar de NPO. “Want bij RTL 4 gaat ze er sowieso op salaris achteruit. Misschien wordt het wel gehalveerd. En ja, je gaat dan iets blijven doen waar je niet echt in kan uitblinken, mét lage kijkcijfers. Dat is gewoon op langere termijn ook niet goed voor je carrière.”

DWDD-slot

Er ligt bij de NPO ‘een hele goede optie’ voor Eva, aldus Victor. “Ga terug naar de publieke omroep waar je het meeste succes hebt gehad en dan kan je natuurlijk kijken naar welk tijdslot dan. Het ligt niet voor de hand dat zij één van de presentatoren wordt van Op1. En ze gaan Op1 niet vervangen, want dat scoort relatief gezien nog steeds vrij goed.”

Het zevenuurslot, dat groot is gemaakt door Matthijs van Nieuwkerk en nu wordt ingevuld door Khalid & Sophie, is dé optie, denkt Victor. Collega Lars: “Ja, dan zouden we eindelijk wel een vervanger hebben voor Matthijs, want dat was natuurlijk altijd de grote man. De vervangers van DWDD hebben nooit echt goed gewerkt.”

Prestige

Eva zou daar DWDD-achtige cijfers kunnen scoren, denkt Victor. Het past bovendien beter bij haar gezinsleven. “Het was het tijdslot van DWDD, dus het heeft nog steeds enige prestige. Dus Eva kan het zelfs verkopen als van: nou ja, ik ga weer terug naar de NPO om dat prestigieuze tijdslot op te vullen.”

Hij vervolgt: “Dat kan je zelfs nog ergens wel een klein beetje verkopen als een promotie, ondanks dat ze natuurlijk qua salaris weer terug gaat naar de Balkenende-norm. Dus op dat vlak gaat ze er enorm op achteruit. Ik denk inderdaad dat dat een beste optie zou zijn.”

Vooruitgang

Lars is enthousiast over dit plan. “Ik zie het wel gebeuren, ja. Dit is typisch iets wat iedereen naar zichzelf kan verkopen als een vooruitgang. Jinek kan het verkopen als een vooruitgang, de zenderbaas van NPO 1 kan het verkopen als een vooruitgang.”

Hij besluit: “Zelfs bij RTL4 kunnen ze misschien zeggen dat Jinek uiteindelijk toch behoefte had aan een ander tijdslot dan het late-night-tijdslot bijvoorbeeld. Uiteindelijk kan iedereen rechtvaardigen dat we met z’n allen straks beter af zijn. Dat wil je soms in dit soort situaties natuurlijk, dat iedereen zich als een winnaar kan profileren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek op het vroegere DWDD-slot van NPO 1: goed plan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen