Eva Jinek tóch door bij RTL? ‘Dan moet er wel één ding gebeuren’

Mocht Eva Jinek haar samenwerking met RTL 4 tóch voortzetten, dan moet er volgens Tina Nijkamp wel één ding gebeuren. “Haar talkshow moet worden verplaatst van 22.00 naar 22.30 uur.”

Tina Nijkamp en Eva Jinek © RTL

De toekomst van Eva Jinek is momenteel veelbesproken: mag ze na dit jaar verder bij RTL 4? Hoeveel salaris moet ze inleveren? En neemt ze daar genoegen mee? Of gaat ze dan toch voor het zevenuurslot van NPO 1? Áls ze doorgaat dan moet er natuurlijk wel iets gebeuren met de ingezakte kijkcijfers van haar late talkshow.

Verhuizen naar 22.30 uur

Tina Nijkamp denkt dat één maatregel onvermijdelijk is: het aanvangstijdstip van Jinek aanpassen. Nu begint de late talkshow nog om 22.00 uur, maar dat is volgens de mediaconsultant en voormalig zenderbaas van SBS 6 onhoudbaar. Er móet volgens haar verhuisd worden naar het gunstigere tijdstip 22.30 uur.

Het is volgens haar een uiterst effectieve maatregel. “Wat zou RTL 4 kunnen doen nu blijkt dat Jinek te kampen heeft met lagere kijkcijfers? Zou het niet het beste zijn als RTL 4 toch weer terug gaat naar twee programma’s op prime time in plaats van één van anderhalf uur? Dus van 20.30 tot 21.30 uur en van 21.30 tot 22.30 uur.”

Blockbusterstrategie

RTL 4 heeft eigenlijk altijd twee programma’s uitgezonden op prime time, gevolgd door een late programmering om 22.30 uur, maar dat veranderde aan het begin van de coronacrisis. Vanwege productieproblemen en kostenbesparingen besloot de zender toen om te kiezen voor de ‘blockbusterstrategie’.

Deze strategie houdt in dat RTL 4 elke avond kiest voor één programma, een ‘blockbuster’, dat het hele primetimeblok vult. De late talkshow begint dan direct erna, al om 22.00 uur, en duurt soms wel anderhalf uur. Door die lange uitzendduur lopen steeds meer kijkers weg. Deze strategie is volgens Tina dan ook niet langer succesvol.

Geen last van Lubach

Tina adviseert om terug te gaan naar het oude model, waarbij Jinek dus pas om 22.30 uur begint. “Dat heeft ontzettend veel voordelen. Jinek en Beau hebben dan bijvoorbeeld geen last meer van de concurrentie met Arjen Lubach en Vandaag Inside”, schrijft ze op haar analysekanaal.

De talkshow kan dan ook makkelijker minder lang, aldus Tina. “Eén uur bruto in plaats van anderhalf uur bruto, dus dan is een scherpere keuze in onderwerpen makkelijker.

Diverser aanbod

Ook de RTL 4-programma’s op prime time kunnen dan weer terug naar een uitzendduur van één uur. En dat zou met name voor titels als Help Mijn Man Is Klusser en Ontvoerd goed zijn. Tina zegt: “Prime time zouden die nu minder scorende formats veel beter kunnen scoren, want die kunnen weer terug naar bruto één uur.”

Het aanbod wordt bovendien diverser voor de kijker, aldus Tina. “Het nadeel is natuurlijk dat er meer kosten aan verbonden zijn, zo’n 70 tot 80 duizend per avond, maar ik denk dat RTL uiteindelijk die kosten eruit haalt door verwachte hogere cijfers.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Doet RTL 4 er goed aan om Eva Jinek te verhuizen naar 22.30 uur?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen