Eva Jinek moet inleveren, maar hoeveel? ‘Misschien wel de helft!’

Vriend en vijand zijn het erover eens dat Eva Jinek een salariskorting kan verwachten nu haar contract bijna afloopt, maar hoeveel gaat ze erop achteruit? “Misschien wordt het wel gehalveerd!”

Eva Jinek © NPO

Eva Jinek moest bij de publieke omroep genoegen nemen met een salaris van zo’n twee ton per jaar, maar bij RTL kreeg ze daar naar verluidt een miljoen euro (!) bovenop. De presentatrice was ‘verpletterd‘ door het salarisvoorstel dat Peter van der Vorst haar deed. Maar haar vierjarige miljoenencontract bij de zender loopt aan het eind van dit jaar af.

Dienstjes draaien

Waar Eva bij het tekenen van haar contract nog een enorme publiekstrekker was, zijn haar kijkcijfers tegenwoordig niet om over naar huis te schrijven. En daar komen haar lange vakanties nog eens bovenop. Tv-kenners, waaronder oud-RTL-baas Fons van Westerloo, denken dat Eva erop moet rekenen dat ze die 1,2 miljoen euro per jaar kwijt gaat raken.

Zo’n salaris past bij een enorme tv-personality, maar Eva is tegenwoordig vooral dienstjes aan het draaien. Nu is ze weer afgelost door Beau van Erven Dorens. “Als je kijkt naar Engeland en Amerika, dan zijn het allemaal personalityshows. Hier zijn we steeds meer aan het afwisselen”, merkte Eddy Zoëy gisterenavond op in RTL Boulevard.

Handicap

Eddy denkt dat je door al dat afwisselen geen écht grote talkshowsterren meer hebt in Nederland. “Bij de NPO hebben ze een talkshow met meerdere hosts, wij hebben vier hosts bij RTL. Ik ga niet zeggen dat die mensen geen personality’s zijn, maar niet kiezen is ook een handicap.”

Collega Rob Goossens: “Dat ben ik helemaal met je eens. Bij RTL staan vier personality’s aan het roer van de talkshows, maar nu gaat Beau het dus zes weken overnemen van Eva Jinek en daarna komt Jinek weer zes weken terug. Dan zeg je dus als zender: ze zijn wél uitwisselbaar, terwijl het hele idee van een personality is: je kunt ze niet uitwisselen.”

Rob heeft aan RTL gevraagd waarom ze dat doen. “Het antwoord daarop is dat het een strategische keuze is die ze verder niet toelichten.”

Onderscheidend

Mediakenner Victor Vlam denkt dat Eva zich wel degelijk onderscheidt van collega’s als Beau, zegt hij in de podcast De Communicado’s: “Zij kan ontzettend goed interviewen en vooral politici. Ze heeft in 2018 ook de Sonja Barend Award gewonnen voor haar interview met Farid Azarkan. Dit is wat zij goed kan. Dit is wat zij onderscheidend doet.”

Dat maakte in het begin ook dat Eva dat topsalaris waard was, aldus Victor. “Gewoon een gezellig programma maken, dat kan Beau, dat kan ook Humberto en Renze. Dat kunnen ze allemaal net zo goed. Wat haar die 1,2 miljoen euro waard maakte, is dat zij ook supergoed kan interviewen.”

Salariskorting

Het probleem is echter dat de RTL 4-kijker niet meer zit te wachten op Eva die politici interviewt, zegt hij. “Het is echt dramatisch qua kijkcijfers en ik ben er ook steeds meer achtergekomen van: het gaat niet helpen om een klein beetje aan dit format te gaan schaven, om even wat kleine dingetjes te veranderen eraan. Er is een veel fundamenteler probleem.”

Dat fundamentele probleem maakt het onmogelijk dat Eva haar huidige topsalaris van 1,2 miljoen euro kan behouden, denkt Victor. “Bij RTL 4 gaat ze er sowieso op salaris achteruit. Misschien wordt het wel gehalveerd.”

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen