Beau schrikt zich hoedje: ‘Was Voice-dirt allang bekend bij top?!’

Beau van Erven Dorens is zich gisterenavond in zijn talkshow een hoedje geschrokken van het gerucht dat de Voice-producent al maanden wist over alle dirt. “Moreel verwerpelijk.”

Beau van Erven Dorens en Sébas Diekstra © RTL

Er is toenemende ergernis over de radiostilte van Voice-producent ITV. Het bedrijf heeft het advocatenkantoor Van Doorne ingeschakeld voor een ‘onafhankelijk’ onderzoek naar de misstanden bij de RTL 4-show, maar na veertien maanden is er nog geen enkele update. Voor Voice-slachtoffers voelt het alsof er wat onder het tapijt geveegd wordt.

Partijdig kantoor

Sébas Diekstra, die als advocaat zes slachtoffers van The Voice bijstaat, zat gisterenavond in de talkshow van Beau van Erven Dorens. Hij kijkt met argusogen naar het onderzoek. “Van Doorne is een advocatenkantoor dat is ingehuurd door de producent en de producent heeft dan ook regie over wat er naar buiten komt”, legt hij uit.

Gastheer Beau van Erven Dorens vindt dit een kwalijke vorm van belangenverstrengeling. “Ik kan me helemaal voorstellen dat die slachtoffers daar ongelooflijke moeite mee hebben. Het nodigt ook niet uit om naar voren te stappen als je je nog niet gemeld hebt, laten we wel wezen. Na veertien maanden nog niets horen…”

Beau woedend

Beau ergert zich eraan dat zowel Van Doorne, ITV als zijn eigen werkgever RTL niet bij hem aan tafel willen. Hij leest een statement van ITV met algemeenheden voor en zegt dan: “Met andere woorden: bla bla bla. Ik vind het stuitend. Ik kan er echt woedend van worden.”

Sébas: “Daar ligt natuurlijk ook het probleem. Zij zijn niet, en dat zeg ik heel expliciet… Zij zijn niet met slachtoffers bezig. Dat wordt natuurlijk wel gesuggereerd, maar als dat zo was, dan hadden zij al die vrouwen direct een e-mail of een brief gestuurd nadat het gebeurd was. Zij weten precies wie alle kandidaten zijn geweest.”

Alleen Nienke Wijnhoven, de aangeefster van Voice-bandleider Jeroen Rietbergen, kreeg een mail van de RTL-top.

Downplayen?

Beau vindt het krankzinnig. “Maar wacht even… Ik krijg het er helemaal… Bij De Wereld Draait Door hebben ze alle werknemers een mail gestuurd, maar dat is niet eens gebeurd bij The Voice? (…) Doe ‘send all’ naar alle kandidaten die er geweest zijn. Wat zit erachter dan?”

Er zitten volgens Sébas financiële belangen achter. The Voice is immers een serieuze melkkoe. “Misschien willen ze wel door tijdsverloop zorgen dat de tumult over The Voice weg is. We zagen laatst bij een peiling van EenVandaag dat meer dan de helft zegt: het kan wel terugkomen. Misschien zit er wel een strategisch belang achter.”

Moreel verwerpelijk

Sébas komt dan met informatie van ‘een betrouwbare bron in het Hilversumse’. Volgens deze bron was ITV al vier maanden (!) voor de BOOS-uitzending over The Voice op de hoogte van de misstanden. “Dat is voor ons een signaal, als dat waar is, dat ze er vanaf augustus 2021 tóch voor kiezen om het programma gewoon door te laten lopen.”

Hij vervolgt: “En dus ook het risico lopen dat er in de tussentijd gewoon nóg meer slachtoffers vallen en er nóg meer gekke dingen gebeuren. Maar wanneer trekken ze het programma in? Als de storm eenmaal opsteekt en ze eigenlijk geen kant meer op kunnen. Dán beslissen ze om een programma van de buis te halen. Dat vind ik echt…”

Beau vult het zelf in: “Moreel verwerpelijk.”

Walgelijk

Sébas gaat door: Walgelijk. Als dat zo is, en je kunt dat aantonen, dan hebben ze dus echt onze… Nou ja, ik noem het ‘onze dochters’, want de meeste van die meisjes hadden mijn dochter kunnen zijn qua leeftijd… Die laten we daar dan gevaar lopen.”

Beau boos: “In die leeuwenkooi.”

Sébas: “Als dit klopt, en waarom geloof ik ook dat dit klopt? Een van de directieleden wíst van die eerdere meldingen, dus of nou de hele directie het wist of één iemand minder… Binnen ITV wist men dat en dat er dan zo’n persbericht in januari komt van: ‘We wisten van niks, we zijn geschrokken.’”

Dan rolt Beau met zijn ogen, waarmee hij zijn afkeuring over ITV uitspreekt. Sébas: “Dat soort signalen maakt dat het vertrouwen in de uitkomst van het onderzoek toch wel beneden het vriespunt ligt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vertrouwt u het onderzoek in opdracht van de Voice-producent?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen