Yvonne Coldeweijer tóch in hoger beroep: ‘See you in court, Rachel’

Yvonne Coldeweijer heeft besloten om tóch hoger beroep aan te tekenen in de kroketzaak. Ze vindt het bespottelijk dat ze van de rechter geen ‘gecremeerde kroket’ meer mag zeggen.

Yvonne Coldeweijer en Rachel Hazes © YouTube, NPO

Rachel Hazes heeft de rechter zo ver gekregen dat Yvonne Coldeweijer tot wel 50 duizend euro moet betalen als ze haar nog langer een ‘gecremeerde kroket’ noemt. Er zijn weinig mensen die dachten dat de rechter daarin zou meegaan, maar het is toch echt zo. Critici vinden het ongekend dat zo’n onschuldige grap is verboden door een rechter.

‘Echt zó bizar’

Het is ongelooflijk, vindt ook Yvonne zelf. Ze zegt zojuist in een videostatement: “Dat vind ik zó bizar dat ik niet weet of ik er nou heel hard om moet lachen of dat dit eigenlijk een extréme bedreiging is van de vrijheid van meningsuiting.”

Ze vervolgt: “Ik ben ontzettend veel benaderd door allerlei zeer intelligente mensen, waaronder ook ontzettend veel advocaten, maar ook creatieve mensen, zoals schrijvers, columnisten, cabaretiers. Mensen die te maken hebben met art. Al deze mensen zeiden tegen mij (…): ‘Dit kan niet, dit gaat te ver. Echt veel en veel te ver.’”

Meningsuiting

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, vervolgt Yvonne. “Dat een onbenullig woordje, een grapje omdat iemand iets te lang onder de zonnebank heeft gelegen, mij een boete oplevert van 50 duizend euro als ik dat woordje zeg… Wat?! Dit is insane! Het kan niet!”

Ze vervolgt: “Ik ga me niet de mond laten snoeren om een onbenullig grapje. Come on, doe even normaal! Het is een grapje, het moet kunnen, we leven in een wereld die véél te gevoelig is voor dit soort onzin.”

Hoger beroep

Yvonne heeft daarom besloten in hoger beroep te gaan, ondanks haar eerdere twijfels. “Ik ga in hoger beroep en voor de duidelijkheid: dit heeft helemaal niets met Rachel Hazes te maken. Dit heeft te maken met de vrijheid van meningsuiting en dus ga ik het deel waarbij het dus gaat over Rachel níet meenemen in het hoger beroep.”

Ze vervolgt: “Puur en alleen de uitspraak dat ik die twee ontzettend gezellige woorden niet meer mag zeggen, want jongens: laten we niet overdrijven.”

‘See you in court!’

Het kan bijna niet anders dan dat het kroketverbod wordt ingetrokken, aldus Yvonne. “Er is goed op me ingepraat door heel veel mensen dat de kans dat de mening van een rechter er nu nog doorheen slipt lastiger is, omdat ik nu voor het Hof ga verschijnen en daar gaan drie rechters zich buigen over deze uitspraak van de vorige rechter.”

Ze besluit: “Ik wil echt zeker weten dat het kwetsen van die persoon prevaleert boven de vrijheid van meningsuiting. Dus Rachel, see you back in court.”

Boodschap

De videoboodschap van Yvonne:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat 'gecremeerde kroket' een verboden scheldwoord moet blijven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen