Rick Nieman luidt noodklok bij Jinek: ‘Media, minder met Twitter!’

Rick Nieman, presentator van een babbelshow bij WNL, luidt de noodklok bij Eva Jinek. De presentator vindt namelijk dat media de heersende mening op Twitter véél te veel opblaast.

Rick Nieman en Eva Jinek © RTL

Het stoort Rick Nieman mateloos dat de media continu artikelen produceren op basis van een aantal meningen op Twitter. Hij doet aan de talkshowtafel van Eva Jinek een serieuze oproep om dit een halt toe te roepen. “Wat ook wel zou helpen, denk ik wel eens, als wij als reguliere media Twitter iets minder serieus zouden nemen.”

Twitter overrated?

Twitter is écht overrated, meent Rick. “In mijn hele vrienden-, familie- en kennissenkring zitten misschien twee mensen af en toe op Twitter en een ervan is journalist. Twitter is een beetje een speeltje van journalisten en politici die de hele dag naar elkaar zitten te kijken.”

Hij vervolgt: “Dan hoor ik op Radio 1: ‘Wat vindt Twitter ervan?’ Of zés mensen vinden iets van een tv-programma en dan maakt een krant er een heel stukje van, van: ‘Nou, er was een heel hoop kritiek op.’”

Eva ook kritisch

Eva Jinek heeft ook een pesthekel aan Twitter. “Het is statistisch gezien ook niet representatief voor de samenleving.”

Rick: “Nee, natuurlijk niet. Sorry, ik wind me hier echt over op. David Chapelle, de komiek, zei ooit: ‘Twitter is not a real place.’”

Eva: “Het is waar.”

Ronald: “En toch behandelen we het als een echte plek.”

‘Het ruimt op’

Eva: “Ik ben zeven jaar geleden gestopt met daarop te kijken en ik kan je zeggen: dat ruimt erg op. Iedereen zei tegen mij: dat kan helemaal niet voor een journalist, maar volgens mij heb ik nog helemaal nooit het nieuws gemist.”

Ze vindt vooral de bedreigingen op Twitter te ver gaan. “Er is een structureel probleem in de samenleving dat op het moment dat iemand iets zegt dat jou niet aan staat dat je die vervolgens meteen met de dood gaat bedreigen. Wat is de oplossing voor dit soort stupiditeit?”

Eén oplossing

Er is eigenlijk maar één oplossing, antwoordt Özcan Akyol. “Ik heb altijd gezegd: als jij gebruik wil maken van een bepaald platform, doe dat dan met een soort DidiD-achtige constructie. Dat je inlogt en in elk geval degene die het platform aanbiedt, weet wie er achter jouw account zit.”

Hij besluit: “Dan kun je nog steeds anoniem opereren op dat account, maar op het moment dat je je misdraagt, dan kunnen mensen wel makkelijker aangifte doen, want dan ben je te herleiden.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Twitter en andere sociale media alleen toegankelijk na inloggen met DidiD?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen