Mattie & Marieke ontmaskerd: ‘Ze scoren helemaal niet zo goed!’

Mattie Valk en Marieke Elsinga hebben het imago dat ze dé grote publiekstrekkers van de Nederlandse radio zijn, maar dat beeld zakt nu als een kaartenhuis ineen. “Er luisteren maar 200 duizend mensen!”

Mattie Valk en Marieke Elsinga © Qmusic

De nieuwe manier waarop de luistercijfers worden gemeten is volgens Luuk Ikink een enorm grote verandering. Lange tijd werden de scores van radiostations gebaseerd op een groep mensen die wat in een schriftje noteerden, maar sinds dit jaar is er een methode die hun luistergedrag automatisch bijhoudt. Veel nauwkeuriger dus.

Mattie en Marieke

Het gevolg? Het aantal radioluisteraars blijkt dramatisch lager dan jarenlang werd gedacht. “Wat interessant is, is dat het best wel shocking uitkomsten zijn. Ik vind dat ze daar in de radiowereld… Ze lijken er niet zo van te schrikken, maar ik denk dat het shockeffect nog wel gaat komen”, zegt Luuk Ikink in de nieuwste BLVD Podcast.

Het meest schrijnende voorbeeld? Luuk: “Wat bijvoorbeeld blijkt is dat er veel minder mensen luisteren naar de radio, bijvoorbeeld Qmusic, om maar eens de grootste zender van Nederland te pakken. Daar hebben ze ook de grootste ochtendshow: Mattie & Marieke.”

Luistercijferval

Mattie & Marieke zijn helemaal niet zo’n hit. “Zij waren altijd in de veronderstelling dat zij ongeveer om negen uur ’s ochtends 465 duizend luisteraars hadden. Dat was zo in het laatste kwartaal van 2022, toen er nog met de oude meetmethode werd gerekend. Nu blijkt het zo te zijn dat het niet 465 duizend mensen zijn, maar 198 duizend mensen.”

Collega Rob Goossens geschrokken: “Oké, dat is wel een héél groot verschil.”

Luuk: “Dat is een gigántisch verschil.”

Gevolgen

Het geldt ook voor andere programma’s, aldus Luuk. “Bij het Radio 1 Journaal was het 343 duizend en nu blijkt dat 169 duizend te zijn. Dat is echt een gigantisch verschil in hoeveel mensen er naar radio luisteren.”

Luuk vraagt zich af hoe adverteerders gaan reageren. “Ik ben toch wel heel benieuwd wat adverteerders nu gaan doen met deze cijfers. Ik kan me voorstellen dat die gaan zeggen: moeten we nou dezelfde tarieven gaan betalen als er veel minder mensen luisteren?”

Minder salaris

En zo kan die nieuwe luistercijfermeting ook dramatische gevolgen hebben voor de portemonnee van beroemde radiosterren als Mattie en Marieke. Want minder reclame-inkomsten betekent natuurlijk ook minder hoge gages.

Luuk: “Voor alle grote dj’s – Mattie, Rob van Someren, Rob Stenders, Ruud de Wild – is het een interessante tijd.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Mattie & Marieke scoren nog slechter dan HLF8. Denkt u dat zij er binnenkort mee stopt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen