Matthijs van Nieuwkerk lokt leedvermaak uit: ‘Met z’n duckface!’

De ophef over het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk is zwaar overdreven, vindt de bekende scenarioschrijver Haye van der Heijden. Toch heeft hij er wel pret om. “Met z’n duckface!”

Matthijs van Nieuwkerk © NPO

Het gaat volgens scenarioschrijver Haye van der Heijden, bekend van komedieseries als Kees & Co en Kinderen Geen Bezwaar, wel erg ver hoe mediaprominenten stuk voor stuk worden gecanceld. Hij wijst op de opvliegerige Matthijs van Nieuwkerk. “Het is weer iets wat vroeger ‘normaal’ was, maar nu niet meer wordt geaccepteerd.”

Leedvermaak

Haye vertelt in de Weekend dat het opvliegerige gedrag van Matthijs niet heel ongewoon is in de tv-wereld. Er zijn er veel meer zoals hij, zegt de tekstschrijver. “Benieuwd wanneer zij aan de beurt komen. Ik heb nu bijvoorbeeld ook een bepaalde vrouw in gedachten, maar zeg natuurlijk niet wie dat is. Klikken doe ik nou eenmaal niet.”

Toch geniet Haye wel van het leed van Matthijs. “Hij heeft mij persoonlijk altijd tegengestaan en ik betrap mezelf op leedvermaak, maar misschien wordt dat wel gevoed door jaloezie op zijn succes. Het speelt vast mee, maar het is niet alleen maar dat.”

Duckface

Matthijs is gewoon fake, vindt Haye. “Dat zie je meteen aan die kunstmatige duckface dat hij trekt als hij luistert – dat is het product waar hij die zes ton jaarlijks mee verdiende, opgehoest door de socialistische VARA. Hij is op het schild gehesen, zodat hij er dan later weer vanaf gemept kon worden.”

Toch denkt hij niet dat Matthijs definitief gecanceld is. “Ik zie hem nog wel een comeback maken. Mensen vernederen zal iemand minder definitief worden aangerekend dan ongepast gedrag tegen jonge meisjes, vermoed ik.”

Marco Borsato

Met dat laatste doelt Matthijs op de beschuldigingen aan het adres van Marco Borsato. Hij is net als Voice-collega’s Ali B en Jeroen Rietbergen in opspraak geraakt. “Zij worden niet eerst zorgvuldig beoordeeld door professionele juristen, maar onmiddellijk door de publieke opinie terechtgesteld. Zo van: waar rook is, zal ook wel vuur zijn.”

Toch vindt Haye ook dat wel vermakelijk. “Ik lig niet echt wakker van hun ellende. Sterker nog, ik schep er zelfs enig genoegen in, merk ik. Geen groter vermaak dan leedvermaak, zullen we maar zeggen. Het is gezellig het er eindeloos met iedereen over te hebben.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Matthijs van Nieuwkerk ook wel iets nodig had om hem weer met beide benen op de grond te krijgen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen