John de Mol terug bij af: ‘Er zijn drie opties voor kwakkelend Talpa’

Het is nu al een somber jaar voor John de Mol: zijn droomdeal met RTL is afgekeurd door de autoriteiten. Volgens critici is de mediamiljardair hier ‘goed ziek van’. “Hij heeft nu nog drie opties.”

John de Mol © William Rutten

Het was het best denkbare exitscenario voor John de Mol: de verkoop van zijn mediabedrijf Talpa Network aan het veel grotere RTL Nederland. Hij zou 30 procent van de aandelen krijgen in het mediabedrijf. Nu dat is afgekeurd, is Talpa terug bij af. Het grote probleem? John heeft vrijwel alleen maar ‘oude’ media en is niet op de toekomst voorbereid.

John mist bus

Waar RTL met streamingdienst Videoland een enorme troef in handen heeft, heeft John alleen maar lineaire media. “Talpa heeft de bus gemist”, zegt zijn oud-werknemer Kirsten Jan van Nieuwenhuijzen in De Telegraaf.

En ook op het traditionele, lineaire vlak zijn de vooruitzichten niet goed voor Talpa. “Ze moeten een van de radiozenders nu afstoten. Het blad LINDA. is het kroonjuweel van Talpa, dat wordt ook minder.”

Valt Johan om?

De tijd om te oogsten ligt steeds verder achter John. Het risico dat Talpa verder instort is levensgroot, zegt oud-SBS-baas Fons van Westerloo. Hij wijst erop dat vlaggenschip SBS 6 nu alleen maar scoort vanwege Vandaag Inside. “Dat is kwetsbaar, als Johan Derksen omvalt dan is dat succes afgelopen.”

Het Financieele Dagblad wijst erop dat John zelf heeft gezegd dat Nederland te klein is voor twee grote commerciële tv-bedrijven. “Nu ligt dat probleem weer levensgroot op zijn bord.”

Drie opties

John heeft volgens Fons, ditmaal aan het woord in het FD, drie opties: verkoop aan of samenwerking met een andere partij, de portemonnee trekken en acquisities doen of zelf een streamingdienst ontwikkelen.

Acquisities lijken John nergens te brengen en het opzetten van een nieuwe streamingdienst is in deze markt onhaalbaar. Dan blijft er één optie over. “Mijn voorspelling is dat SBS weer in de markt zal worden gezet. Voor media is altijd een koper te vinden. Veel partijen vinden media juicy.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wie zou u het eerst lozen als u Talpa zou overnemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen