Yvonne Coldeweijer gestraft na hamster-rel: ‘Geen historisch besef’

Yvonne Coldeweijer krijgt een tik op haar vingers van historicus Pieter Sleutels. Hij verbaast zich over de hamsterroddels die ze verspreidt. “Ze heeft een gebrekkig historisch besef.”

Yvonne Coldeweijer en hamster © RTL

Juicediva Yvonne Coldeweijer heeft een buitengewoon opvallende roddel de wereld in geslingerd over een BN’er die in het ziekenhuis zou zijn beland met een hamster in zijn bil. Die zou erin gestopt zijn ten behoeve van seksueel genot, maar het niet hebben overleefd. Oud-politicus Boris van der Ham ontkent dat hij degene is die op de operatietafel is beland.

Gerbilling

Het is allemaal niet te geloven, vindt historicus Pieter Sleutels. Hij werkt als informatiebeheerder op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. “Als historicus voel ik me verplicht te melden dat het idee van ‘mensen die een knaagdier hun anus in duwen’ al sinds minstens 1984 bestaat en het zeker in de beginjaren vooral een stigma tegenover homo’s had.”

Hij legt uit: “Gedocumenteerde gevallen waar iemand het écht had gedaan zijn er niet. Waar het op neer komt is dat het idee van ‘gerbiling’ waarschijnlijk begon als een manier om homoseksualiteit nóg wat viezer te laten overkomen. Dit waren de jaren ’80, stereotypen over homoseksualiteit en het AIDS-stigma waren alom aanwezig.”

BN’ers bashen

Pieter denkt dat de roddel van Yvonne alleen maar bedoeld is om BN’ers te bashen. “Wanneer je het vervolgens gaat koppelen aan beroemdheden (of nou ja, in dit geval BN’ers), wordt het daarnaast een retorisch middel om celebrities te bashen om hun stereotiepe ‘onzedelijke cultuur’, zoals Norine Dresser ook opmerkt.”

Hij vervolgt: “We zien beide aspecten terug bij het Coldeweijer-geval: een aantal van de meest ‘verdachte’ personen zijn homo (Boris van der Ham, Ferry Doedens), en: het is celebrity-drama, dus het past perfect bij het ophefverdienmodel van Yvonne Coldeweijer.”

Historisch besef

Het is leuk entertainment voor de mensen, maar niet geloofwaardig, aldus Pieter. “Het feit dat het een tot de verbeelding sprekend idee is zorgt ervoor dat het sneller verspreid wordt. Je ziet het dan ook regelmatig terugkeren in popcultuur. Een aantal voorbeelden: South Park (want uiteraard, 2002), Eminem (Fack, 2005) en Rammstein (Ich tu dir weh, 2009).”

Maar, zo concludeert hij: “Er is 99,9 procent kans dat dit verhaal geen enkele basis heeft en evenveel kans dat Yvonne Coldeweijer een gebrekkig historisch besef heeft.”

Twitter-draadje

Het Twitter-draadje van historicus Pieter Sleutels:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat er een BN'er in het ziekenhuis heeft gelegen met een hamster in z'n bil?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen