‘Vandaag Inside verhuist na fusie naar RTL om meer te cashen’

De kans is groot dat Vandaag Inside naar een van de RTL-zenders verhuist als de overname van Talpa wordt goedgekeurd, verwacht het AD. “Zodat het een torenhoge prijs kan vragen voor spotjes.”

Vandaag Inside © SBS

Er ligt nog altijd geen goedkeuring van de ACM voor de overname van Talpa door de grotere concurrent RTL. Het is onmiskenbaar dat er op het gebied van commerciële televisie een soort monopolist ontstaat en dat brengt natuurlijk allerlei nadelige gevolgen met zich mee. RTL en Talpa denken nu een oplossing te hebben gevonden.

Advertentietruc

RTL en Talpa denken tegemoet te komen aan de bezwaren van de ACM door de advertentieverkoop van de huidige Talpa-zenders (SBS 6, Net5, Veronica en SBS 9) uit te besteden aan concurrent Mediahuis, het moederbedrijf van De Telegraaf. Dan kunnen adverteerders nog steeds tv-spotjes inkopen bij twee commerciële partijen: RTL én Mediahuis.

Uiteraard zal het grootste gedeelte van de opbrengst van deze tv-spotjes nog steeds naar RTL gaan, maar Mediahuis pakt dan wel een deel van de omzet. Een deel dat ze natuurlijk veel liever zelf in de zak houden.

Slimmigheidje

Volgens het AD, dat weer onder de concurrerende mediagroep DPG Media valt, is dit echter vooral een slimmigheidje waar RTL na de overname makkelijk omheen kan werken. De krant neemt het voor adverteerders aantrekkelijke Vandaag Inside als voorbeeld. Die talkshow is nu nog op Talpa’s SBS 6 te zien.

Het dagblad: “Als de advertentieverkoop op SBS 6 straks door Mediahuis wordt gedaan, loopt het nieuwe fusiebedrijf een deel van die inkomsten mis. De kans is dus groot dat de nieuwe eigenaar Vandaag Inside naar een RTL-zender verhuist, zodat het alsnog een torenhoge prijs voor tv-spotjes kan vragen. Het gevolg: adverteerders boos.”

Kijker de dupe

Maar ook de kijker kan de dupe worden, legt het AD uit. “Op de oude plek van Vandaag Inside op SBS 6 zal hoogstwaarschijnlijk een minder succesvol programma komen. Het moet tenslotte niet meer concurreren met RTL 4.”

Alleen de publieke omroep zal dan nog een volwaardig alternatief bieden. “Oftewel: een uitholling van het tv-aanbod.”

AD-artikel

Het artikel van het AD:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vandaag Inside op de late avond van RTL 4?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen