Renze Klamer pakt klimaatactivist stevig aan op tv: ‘Dit helpt niet’

Renze Klamer heeft twee klimaatactivisten stevig aangepakt in zijn talkshow op RTL 4. Hij verweet de advocaat van Extinction Rebellion onverstandig te handelen. “Dit helpt de zaak echt niet.”

Renze Klamer © RTL

Klimaatactivisten hebben gisteren een stuk snelweg in Den Haag geblokkeerd. Eén van hen, Anna Kervers, zat ’s avonds aan tafel in de talkshow van Renze Klamer. Tegenover haar zat Willem Jebbink, de advocaat van Extinction Rebellion die bij Khalid & Sophie heeft geroepen dat het regime in Iran staat te juichen als ze zien hoe wij met demonstranten omgaan.

Renze kritisch

Na een demonstratie roepen klimaatactivisten altijd dat de politie zo vreselijk tekeer is gegaan, maar volgens Renze is daar ditmaal geen sprake van. “Als ik het zo zie, dan verliep het vrij soepel. Je werd lachend daar weggedragen. Hoe heb je het zelf ervaren?”

Anna begint dan direct over ‘incidenten met politiegeweld’. Renze verbaasd: “Als ik het zo zie, dan verliep het vrij soepel. Je werd lachend daar weggedragen. (…) Ik heb de indruk dat het toch allemaal vrij goed vastgelegd is, want volgens mij waren er ook heel veel cameraploegen van allerlei nieuwsdiensten aanwezig.”

Rampzalig

De politie zou volgens Anna bij iemand met de knie in de nek hebben gezeten. Renze: “Als dat zo is, dan zal het zeker gefilmd zijn, want volgens mij waren er heel veel camera’s bij. Er was een heel gemoedelijke sfeer, vond ik, terwijl: als je het hier zo schetst, lijkt het rampzalig te zijn verlopen. Die indruk heb ik eigenlijk niet.”

Dan tegen de in opspraak geraakte Willem: “Misschien kijk ik er extra kritisch naar, ook omdat ik moest denken aan het gesprek dat jij had bij de collega’s van Khalid & Sophie, waarin je volgens mij zei – maar corrigeer me als ik het verkeerd parafraseer: ‘Het regime in Iran staat te juichen als ze zien hoe we hier in het Westen omgaan met demonstranten.’”

Renze noemt dat een ‘ongepaste vergelijking’.

Ongepast

Tafelgast Sanne Wallis de Vries vindt Renze te negatief. “We kunnen misschien ook even het licht laten schijnen op het feit dat het héél succesvol is geweest en waar ik heel enthousiast over ben is dat het heel goed heeft gewerkt op een of andere manier. (…) Dat wil ik ook even zeggen, omdat het anders gaat over dingen die gezegd zijn en wat wel of niet.”

Renze aan het eind van het gesprek tegen Willem: “Toch even benieuwd: sta je nog steeds achter die vergelijking met Iran?”

Hij beaamt dat, tot Renze’s verbazing: “We gaan afronden, maar mijn inschatting is: het helpt de zaak niet.”

Willem: “Dat is jouw mening.”

Kritiek op Renze

Het stevige interview levert Renze kritiek op van klimaatactivisten. “En de prijs voor het meest waardeloze interview over het protest van vandaag gaat naar Renze Klamer. Wat een warrig, suggestief, vooringenomen interview, en wat luistert hij belabberd slecht”, twittert Hiske Arts van Fossielvrij NL.

Een ander denkt dat Renze aan tafel bewust de kant van zijn andere tafelgast Angela de Jong koos. “Hij is afhankelijk van haar oordeel. Als zij het wil, verdwijn je bij RTL.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het prima als klimaatactivisten een snelweg blokkeren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen