Linda de Mols geliefde ziet spanning stijgen: ‘OM hakt knoop door’

Linda de Mol en haar (ex-)geliefde Jeroen Rietbergen zien de spanning stijgen: volgens advocaat Sébas Diekstra hakt het Openbaar Ministerie binnenkort een knoop door over of hij vervolgd wordt.

Jeroen Rietbergen, Linda de Mol en Sébas Diekstra © RTL, NPO

Sébas Diekstra, die meerdere slachtoffers van The Voice of Holland bijstaat, zat gisterenavond in de talkshow Khalid & Sophie om een update te geven over dit dossier. Buiten de zaken tegen Ali B en Marco Borsato om, wordt er nog maar één aangifte behandeld die specifiek gaat over wangedrag op de Voice-set.

Aangifte tegen Jeroen

Hoe zit het precies? Sébas legt uit: “Ik heb het puur over de aangiftes over de werkvloer van The Voice. Ikzelf zie de zaak-Marco Borsato en de zaak-Ali B apart van The Voice, omdat dat niet per se de werkvloer is geweest. (…) Op dit moment ligt er nog maar één aangifte, alleen tegen de bandleider, van Nienke Wijnhoven.”

De twee aangiftes tegen regisseur Martijn N. zijn geseponeerd vanwege onvoldoende bewijs, zoals dat vaak in zedenzaken gebeurt, maar de zaak van Nienke tegen Jeroen Rietbergen loopt dus nog wel. “Wij hopen – dat is wat het Openbaar Ministerie ons ook voorhoudt – dat we binnenkort wat te horen krijgen over een vervolg.”

‘Nienke is het zat’

Het is ook wel tijd dat het OM een knoop doorhakt, vindt Sébas. “Het OM heeft rustig onderzoek kunnen doen en wij hopen dat daar iets positiefs uitkomt, maar we hopen in elk geval dat er binnenkort een beslissing van komt, want ik heb natuurlijk regelmatig contact met Nienke en zij is het ook wel zat na een jaar.”

Gastheer Khalid Kasem: “Ook als je kijkt naar de verhaal van Nienke wellicht – daar moeten we niet te veel op vooruitlopen – dan is de kans groter dat het niet tot een veroordeling leidt dan wel. Dat kan ik me zo voorstellen. Wat hou je dan nog over om tegen dit soort slachtoffers te zeggen? Heeft het nog wel zin om dit soort aangiftes te doen?”

Niet zaligmakend

Veel zedenzaken zijn niet te bewijzen omdat er vaak geen getuigen zijn. Sébas: “Wat helder is, is dat het strafrecht niet zaligmakend is in dit soort trajecten. Dat je zo’n lijdensweg door moet voordat je de kans hebt op gerechtigheid. Alleen het lastige is, dat is bij Nienke zo: ze heeft aangifte gedaan en dat wil ze uitzitten.”

Hij vervolgt: “Alleen dat een zedenmisdrijf heeft plaatsgevonden, betekent natuurlijk nog niet dat het ooit bewezen kan worden. En daar zie je dat het systeem uiteindelijk geen genoegdoening voor hen kan brengen.”

Hijskraant

De aangifte van Nienke is hoe dan ook niet voor niets geweest, benadrukt Sébas. Hij wijst op de cultuurverandering die momenteel maatschappijbreed plaatsvindt.

En dat is hard nodig, aldus de strafrechtadvocaat. “Als er een hijskraan omvalt in Alphen aan de Rijn, dan sturen we de Onderzoeksraad voor Veiligheid erheen, de politie, de forensische opsporing, technische recherche. Iedereen doet onderzoek, maar op het moment dat er massaal vrouwen worden aangerand binnen een productie, is er niemand.”

Vakantie in Chili

Eén ding is zeker: totdat het OM een beslissing neemt, rusten de slachtoffers van The Voice niet. Zij voelen zich in dit stadium vooral gesterkt door steunbetuigingen van prominente vrouwen als Angela de Jong en Yvonne Coldeweijer, legt Sébas uit.

“Mijn cliënten zijn de hele dag alles in de gaten aan het houden”, vertelt hij nog. “Als zij een bericht plaatst over waar Jeroen Rietbergen is – in Chili met Linda de Mol of niet – dan houden ze alles bij. Waarom? Omdat die achtbaan waar ze in zitten blijft doorgaan.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jeroen Rietbergen is het enige Voice-kopstuk dat wangedrag heeft bekend. Hoopt u op straf?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen