Fidan Ekiz ergert zich in Op1 aan minister: ‘Dit is mediatraining!’

Fidan Ekiz heeft zich in haar talkshow Op1 helemaal op zitten vreten over de ontwijkende antwoorden van minister Karien van Gennip. “Ik begrijp die mediatrainingen nooit zo goed!”

Fidan Ekiz en Karien van Gennip © NPO

De koffersjouwers op Schiphol blijken nog altijd te zwaar te worden belast, maar de instanties laten hen in de kou staan: de Arbeidsinspectie is sinds 2010 niet meer op de luchthaven geweest. Minister Karien van Gennip zei in oktober nog dat er de afgelopen twaalf jaar geen klachten waren binnengekomen, maar ze lijkt te zijn voorgelogen door de inspectie.

‘Bent u voorgelogen?’

Sven Kockelmann had de minister van Sociale Zaken gisterenavond aan tafel zitten in zijn talkshow Op1 om haar te ondervragen over deze kwestie. “Er waren dus wel degelijk meldingen. U heeft in oktober aan de Kamer gemeld dat die er niet waren. Bent u voorgelogen door de Arbeidsinspectie?”

Karien besluit om er vanaf dat moment omheen te draaien. “Ehm, nou, deze week is gebleken dat die meldingen er wel waren en waar het natuurlijk om gaat is dat het natuurlijk voor deze bagagesjouwers beter wordt.”

Sven herhaalt vraag

Sven probeert het opnieuw. “Maar terug naar mijn vraag: bent u voorgelogen door de Arbeidsinspectie?”

Karien: “Nou, deze week is gebleken dat er wél zes meldingen waren en ik ben afgelopen zomer, toen bleek dat de Arbeidsinspectie inderdaad twaalf jaar niet op Schiphol was geweest, wel het gesprek aangegaan…” Etc. etc.

Sven: “U bent veelvuldig in gesprek geweest met die Arbeidsinspectie. Daar was u ook kritisch en u geloofde ze ook eigenlijk niet, blijkt uit die reconstructie van de NOS en van Nieuwsuur. Dan toch mijn vraag: bent u voorgelogen door de Arbeidsinspectie?”

Karien: “Nou, ze hebben mij deze week gemeld dat die zes meldingen er wél waren.”

Zwijgende Gennip

Sven krijgt maar geen antwoord. “Terwijl ze eerder zeiden van niet.”

Karien: “Ja, en waar het vooral om gaat, maar dan wordt het heel technisch, is of het een relevante melding is of niet. Daarom moeten we ook over die werkwijze in gesprek.”

Sven: “Ja, maar als u vraagt: ‘Zijn er meldingen? Jongens, weet je het zeker? Het lijkt me toch sterk.’ Of woorden van gelijke strekking. Dan krijg je toch de indruk dat ze niet eerlijk tegen u zijn geweest?”

Karien: “Nou, ik denk dat het eerder een probleem is met de vraag of hun systemen helemaal op orde zijn over of een melding relevant is of niet. Wanneer iets zwaar werk is, is ook een vraag.”

Fidan geïrriteerd

Die ontwijkende antwoorden zorgen voor broeiende ergernis bij co-host Fidan Ekiz. Ze grijpt in: “Maar zegt u eigenlijk dat die meldingen dan misschien niet belangrijk genoeg waren om gemeld te worden? Want blijkbaar is er ook gedreigd met ontslag als ze zouden klagen over het zware werk.”

Sven: “Bent u nou voorgelogen of niet?”

Karien: “Ze hebben me deze week gemeld dat er zes meldingen waren.”

Mediatraining

Fidan heeft er he-le-maal genoeg van en verwijt Karien te veel mediatraining te hebben gevolgd. “Waarom zegt u dan niet gewoon dat u bent voorgelogen? Ik begrijp die mediatrainingen eerlijk gezegd nooit zo goed. Ik bedoel: het is gewoon een heel duidelijke vraag. Dat is toch de conclusie? Volgens mij is dat de enige conclusie die wij hier nu trekken.”

Karien: “Ja, maar de feiten zoals ik ze nu ken, is dat ik deze week heb gehoord dat er zes meldingen waren en dat inderdaad blijkt dat een aantal mensen bij de Arbeidsinspectie dat eerder wisten.”

Sven kapt het af: “Goed. We praten zo verder.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het goed dat Fidan Ekiz de minister zo streng toespreekt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen