Claudia de Breij sloopt John de Mol: ‘Hij is heel dom óf heel slecht’

Claudia de Breij heeft in haar oudejaarsconference gehakt gemaakt van de machtige mediamiljardair John de Mol. “Er zijn eigenlijk maar twee mogelijkheden: óf je bent heel slecht óf je bent heel dom.”

Claudia de Breij en John de Mol © BNNVARA, NOS

Cabaretière Claudia de Breij heeft in haar oudejaarsconference, die gisterenavond werd uitgezonden op NPO 1, onder meer het rampjaar van de familie De Mol aangestipt. “Ik weet niet zo heel veel van de Chinese astrologie, maar volgens mij was 2022 niet het jaar van de Mol. Van Johnny niet, van Linda niet, van John niet.”

‘Echt té gênant!’

Critici vinden dat John de Mol een twijfelachtige rol heeft gespeeld in het Voice-schandaal. “Weet je wel, The Voice begin dit jaar was toch een toestand. Dat Tim Hofman aantoonde dat er bij The Voice jarenlang een cultuur was geweest van seksueel misbruik en van wegkijken… Ik denk wel: wegkijken heb je met die draaistoelen natuurlijk al heel gauw.”

Claudia vervolgt serieus: “John de Mol heeft ook wel zijn best gedaan. Dat interview met Tim Hofman was toch echt te gênant? Dat gewoon je personeel de volgende dag een paginagrote advertentie in de krant moet zetten met: ‘JOHN, HET LIGT NIET AAN DE VROUWEN’, voor het tot je doordringt.”

“Dan zijn er twee mogelijkheden: óf je bent heel slecht óf je bent heel dom.”

Stomme rijke mensen

John wordt vaak onterecht op een voetstuk gehesen, vindt Claudia. “De mensen zeggen vaak: ‘John de Mol is een heel succesvol zakenman, dus het lijkt me niet dat hij heel dom is’, dan denk ik: ja, volgens mij moeten we langzaam aan een beetje af van het idee dat rijke mensen per definitie slimme mensen zijn. Peter Gillis is ook heel rijk.”

Claudia wijst ook op andere miljardairs als Jeff Bezos en Elon Musk. “Er zijn heel veel stomme rijke mensen.”

‘Stomme k*ttalkshow’

Aan de hand van een nagespeeld telefoongesprek met een talkshowredacteur heeft Claudia het ook nog kort over haar collega Matthijs van Nieuwkerk: “Hé Claudia, met Kevin van een willekeurige saaie Nederlandse k*ttalkshow, we hebben jou nog helemaal niet gehoord over die toestand bij De Wereld Draait Door met Matthijs van Nieuwkerk.”

Claudia daarop: “Wat moet ik daar nou over zeggen, weet je wel? Ik vond het altijd een heel leuk programma, De Wereld Draait Door. Ze namen heel erg de tijd voor cultuur. Het bleek dan angstcultuur te zijn, maar… Ik kwam er altijd graag.”

Heeft Claudia het wangedrag van Matthijs wel eens meegemaakt? “Nee, ik niet, maar goed: ik zat ook ergens anders in de hiërarchie.”

Nooit meegemaakt

Als die talkshowredacteur ‘Kevin’ haar vraagt of ze misschien een enabler was, antwoordt ze: “Nee, dat was ik niet, Kevin. Dat was de eindredacteur en die ken jij denk ik wel, want dat was nu jouw eindredacteur. Die vond gewoon: ‘We zijn hier Champions League aan het spelen en dit is de manier waarop we het moeten doen.’”

En daarmee verklapt Claudia indirect over welke ‘willekeurige saaie Nederlandse k*ttalkshow’ ze het precies heeft. De enige oud-DWDD-eindredacteur die nu ook eindredacteur is van een talkshow, is namelijk die van Eva Jinek: Ewart van der Horst. Een pittige sneer dus.

Mediacourant wenst u een vreugdevol 2023, vol met woeste sterren en ophef 🥂

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen