Chantal Janzen zorgt voor woede: ‘Ze knijpt freelancers vollédig uit’

Chantal Janzen zorgt voor enorm veel woede door de freelancers die voor haar tijdschrift &C werken fors minder te betalen. “Is het niet een beter idee om te bezuinigen op de covergirl?”

Chantal Janzen © RTL, &C

Terwijl Chantal Janzen continu breedlachend in een pyjama over het televisiescherm heen dartelt, is het lachen de freelancers van haar tijdschrift wel vergaan. De presentatrice geeft haar blad in eigen beheer uit en om kosten te besparen heeft ze nu besloten om de freelancetarieven drastisch te verlagen.

30 eurocent

De freelancers die voor de &C schrijven krijgen dit jaar nog maar 30 cent per woord en voor complexere verhalen 35 cent. Dat hogere tarief is volgens hoofdredacteur Debby Nobel ‘bijna gelijk’ aan wat het tijdschrift tot nu toe betaalde. Een fikse achteruitgang dus, zeker in tijden van uitzonderlijke inflatie.

Chantal móet wel, legt Debby uit in vaksite Villamedia. “We vinden het natuurlijk niet leuk om de tarieven naar beneden bij te stellen. Zeker niet in een tijd waarin alles voor iedereen duurder wordt. Maar de vaste kosten, zoals die voor papier en het drukken, zijn dusdanig gestegen dat ook &C scherp naar de kosten moet kijken.”

Niveau van 2004

De exacte daling is volgens Villamedia lastig te berekenen, maar het tijdschrift heeft met een freelancer gesproken en die stelt dat verhalen waar ze voorheen 600 euro voor kreeg nu zo’n 525 euro opleveren. Of, zoals journaliste Marieke Kuypers schrijft op Twitter: “Dit is nog minder dan freelancers voor bladen in 2004 kregen!”

Journaliste Eva Munnik is klaar met Chantal en haar uitknijppraktijken: “Bizar he? Ik heb al gezegd dat ik stop met freelancen voor ze.”

Marieke: “💪 Hopen dat de rest van de freelancers dit ook allemaal doen.”

Faillissement?

Het zou twitteraar Bram niet verbazen als het blad van Chantal noodlijdend is. “Ze doen dat echt niet om de zzp’ers te pesten. Waarschijnlijk is het dit of een faillissement. Hoe veel denk je dat er in die branche verdiend wordt? Als dat blad veel gelezen werd hadden ze de zzp-tarieven niet hoeven te verlagen.”

Ene Gerritje daarop: “Ligt eraan welk magazine/medium je bekijkt. &C is nu in bezit van Janzen en haar man, maar maakte geen enorme winst. Dat wil niet zeggen dat zij er armer van worden. Althans, als ze zichzelf meer betalen dan 30 eurocent per woord.”

Misschien moeten Chantal en haar man zichzelf maar iets minder uitkeren, zegt fotograaf Gerrit de Heus. “Zou het niet een beter idee zijn om op het honorarium van de covergirl te bezuinigen?”

Tweet

Kritiek op Chantal:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Chantal Janzen knijpt haar freelancers uit. Kunnen ze niet beter bezuinigen op de covergirl?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen