Caroline van der Plas aangevallen in HLF8: ‘Jij jut de boeren op!’

Caroline van der Plas is op zeer strenge wijze ondervraagd in de talkshow HLF8. De presentator van het programma, Sam Hagens, verweet haar live op televisie boeren op te jutten.

Sam Hagens en Caroline van der Plas © HLF8

Ze is in Den Haag hét gezicht van de agrarische sector: de populaire politica Caroline van der Plas. Ze had gisterenavond in de talkshow HLF8 geen gemakkelijk optreden, want presentator Sam Hagens besloot haar regelrecht aan te wrijven dat ze de boerengemeenschap in ons land zou opjutten tegen de overheid.

‘U moet hier weg!’

Sam leidt zijn kritiek in met een compliment. “Wat ik wel mooi vind is dat jij in een debat kan zitten met andere Kamerleden en iets kan horen van iemand waarvan je denkt: o, nu ik het hoor denk ik er misschien eigenlijk wel anders over. Wat ik dan tóch niet helemaal snap is het volgende fragment en dan moet je daar zometeen even op reageren.”

Dan wordt een fragment ingestart van Caroline die een groep boeren toespreekt. Ze roept: “Het zal je maar gezegd worden: ‘Je bent ongewenst verklaard! U hoort hier niet! U moet hier weg!’”

‘Je bent een opjutter!’

Na het fragment laat Sam er geen gras over groeien. “Ben je hier niet gewoon de boeren aan het opjutten?”, vraagt hij.

Caroline: “Nee, nee. Dat vind ik echt niet. Kijk, dit is ook iets: als je het niet zelf meemaakt, ken je de wanhoop niet van wat zich op het boerenerf afspeelt.”

Sam: “Maar je zegt hier: ‘Zij zijn hier om jullie land af te pakken, om woningen te bouwen.’ Maar is dat… Dat is helemaal niet… Dat is niet zo!”

Sam zaagt door

Caroline legt vervolgens uit dat het uitkopen van boeren bedoeld is voor natuurherstel en dat ze het dan niet te rijmen vindt dat agrarische bedrijven sluiten om andere vervuilende projecten mogelijk te maken.

Sam: “Dat snap ik. Alleen de toon en de manier waarop jij tegenover die boeren staat, daarmee jut je ze op en daarmee creëer je meer afstand tussen die boer en politiek Den Haag.”

Caroline: “Nee, ik vind dat je dat verkeerd ziet.”

‘Niet van je verwacht’

Sam: “Ik had eigenlijk wel verwacht dat je nu zou zeggen: ‘Nou, nu ik erover nadenk, ja: misschien ben ik iets te scherp daarin geweest.’ Dat je dat had toegegeven. Dat had ik wel van je verwacht.”

Caroline herhaalt haar standpunt en besluit dan met: “Ik vind dat we die discussie best scherp met elkaar mogen voeren.”

Het item met Caroline van der Plas kunt u terugzien op de website van HLF8.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Sam Hagens te uitgesproken is als talkshowhost?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen