Willem-Alexander krijgt kritiek op tv-kersttoespraak: ‘Die handen!’

De kerstrede van koning Willem-Alexander wordt niet met luid applaus ontvangen door Frits Huffnagel. De Shownieuws-deskundige vindt de regie slecht. “Waarom die handen in beeld?”

Frits Huffnagel en koning Willem-Alexander © SBS 6, NOS

Koning Willem-Alexander is ieder jaar te zien met een tv-toespraak op eerste kerstdag. Daar keken gisteren, verspreid over meerdere zenders, 1,1 miljoen mensen naar. “En dat is heel erg weinig”, weet kijkcijferkenner Tina Nijkamp. “Niet alleen de populariteit van de koning daalt, ook de kijkcijfers van zijn kersttoespraak.”

Vorm niet goed

Het kijkcijferverloop is volgens Tina niet best. “Vorig jaar waren het er in totaal nog 1,5 miljoen. In 2020 waren dat er 2,2 miljoen. Historisch slechte kerstkijkcijfers voor onze koning dus. Maar liefst 400 duizend minder dan het vorige laagterecord”, schrijft ze in haar Instagram-stories.

Frits Huffnagel vertelt in Shownieuws dat hij de boodschap van de koning prima vond, maar dat de vorm gewoon niet goed is. “De vorm is natuurlijk vooral ook van belang, omdat we allemaal weten dat die Willem-Alexander niet een natural is. Dat is niet iemand die fantastisch makkelijk speecht.”

Geen natural

Je moet de koning qua regie een beetje helpen, aldus Frits. “Als je nou kijkt naar zijn collega’s, dan zie je dat veel van zijn collega’s geen naturals zijn. De Belgen hebben het wat dat betreft ook niet enorm getroffen, maar je ziet wel ook dat als iemand makkelijker speecht, zoals Charles, dat de vorm dan ook veel makkelijker wordt.”

Het is nu foutgegaan met de handen van de koning, vindt hij. “Je ziet altijd, of het nou een kerstspeech is van een koning of van iemand anders: wat doe je met je handen? En ik vond hem eigenlijk zó in beeld gebracht dat dat extra werd geaccentueerd, dus ik snap niet zo goed waarom ze dan niet wat meer inzoomen zoals ze dat bij Charles deden.”

Licht zachter

Collega Tooske Ragas is het daarmee eens. “Ja, bij Charles was ook het licht veel zachter. Het was allemaal wat vriendelijker en bij Willem zag ik ook: én die deur stond open, én er waren bloemen, én er stond nog een kastje, én er was nog een lampje aan. Het was zo druk!”

Royaltyfan Sandra Schuurhof: “Ik vind wel dat hij steeds beter wordt. We hebben ook kersttoespraken gezien die wel lastig waren, maar je ziet toch dat hij een bepaalde ontspanning krijgt. Maar ja, zoals Charles… Dat is gewoon echt een talent op zich, hè, met die prachtige stem.”

Compliment

Heeft Frits ook nog een compliment voor de koning in petto? “Ik vind het goed dat Willem-Alexander is gaan staan, want ik vind dat als je achter een bureau zit, het toch een afstand schept en het wat stijf maakt.”

De kerstboodschap van de koning:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de kersttoespraak van koning Willem-Alexander boeiend?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen