Mark Koster over ‘mislukte fusie’ RTL en Talpa: ‘John wil afbreken’

Mark Koster heeft net als Wilfred Genee en René van der Gijp begrepen dat de fusie tussen RTL Nederland en Talpa Network toch niet doorgaat. “John de Mol overweegt alles af te breken.”

John de Mol en Peter van der Vorst © William Rutten, Michel Schnater

Na anderhalf jaar is de voorgenomen overname van Talpa Network door RTL Nederland volgens de goed ingevoerde mannen van Vandaag Inside van de baan. De stellige uitspraken van Wilfred Genee en René van der Gijp hierover zijn voor de Talpa-nieuwsrubriek Hart van Nederland dermate betrouwbaar dat ze er een artikel aan hebben gewijd.

‘John wil stoppen’

Het valt mediajournalist Mark Koster op dat Talpa tegen hem niet wil reageren op vragen over de voorgenomen overname door RTL. “RTL ontkent afbreken en stelt dat er deze week nog werd gepraat, Talpa zwijgt op vragen.”

Mark heeft ondertussen gehoord dat het John de Mol is die de overname wil afbreken, nog voordat de Autoriteit Consument & Markt daar een beslissing over neemt. “Een ACM-fluisteraar claimt dat de ’toezeggingen’ van de juristen van RTL en Talpa niet voldoende zijn en Talpa nu overweegt op te breken voor een definitief ‘njet’ van het ACM.”

RTL en Talpa reageren

Lex Uiting, de presentator van RTL Boulevard, heeft via zijn redactie een reactie gehaald bij de twee mediabedrijven. “RTL en Talpa laten ons beide weten dat er nog niets is veranderd en dat ze nog steeds in gesprek zijn met de ACM.”

De ACM kan de overname van Talpa door RTL tegenhouden, als de autoriteit vindt dat er daardoor een te grote machtspositie ontstaat. Op televisiegebied is dat ontegenzeggelijk: vrijwel de hele commerciële, lineaire tv-markt valt dan immers in handen van RTL. Volgens RTL moet je echter kijken naar de bredere videocontentmarkt.

Meer en meer vragen

Tv-kenner Rob Goossens vertelt in RTL Boulevard: “De ACM stelt allemaal vragen en als er meer vragen komen waar dan weer antwoord op moet komen, dan duurt het allemaal langer. Dat is nog steeds gaande. Meestal is het wel zo dat als er veel vragen zijn, dat ze er moeite mee hebben, maar het betekent niet automatisch dat ze nee zeggen.”

De ACM kan ook een middenweg voorstellen, legt Rob uit. “Ze kunnen ook zeggen: ‘Het mag wel, maar je moet dan wel bepaalde dingen afstoten.’ Ik ga er eigenlijk nog steeds van uit dat het zoiets wordt.”

Zenders verkopen

Waar denkt Rob dan aan? “Dan wordt in principe de overname goedgekeurd, maar dan moeten ze bijvoorbeeld bepaalde rechten of zenders verkopen. Dan is het aan Talpa of RTL om te zeggen of ze dat een prijs vinden die ze willen betalen.”

Mogelijk weten RTL en Talpa al wat ACM van hen verlangt en zien ze bijvoorbeeld een gedwongen verkoop van grote merken als SBS 6 of Radio 538 niet zitten. Dat zou het eventuele afbreken van de fusieplannen kunnen verklaren.

Tweet

De tweet van Mark:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Als de fusie niet doorgaat, moet RTL dan zijn best doen om de mannen van VI terug te halen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen