Luuk Ikink uit kritiek op dochter Linda de Mol: ‘Beetje activistisch’

Luuk Ikink uit kritiek op Noa Vahle, de dochter van Linda de Mol die tegenwoordig verslaggever is op de tv-zender van haar oom John de Mol. “Wat zij doet is toch een vorm van activisme.”

Noa Vahle en Luuk Ikink © SBS, RTL

Er is al weken poeha over het dragen van het onschuldige OneLove-bandje op het omstreden WK Voetbal in Qatar. Het is de spelers op het veld verboden om ‘liefde voor iedereen’ uit te dragen en daarom dragen allerlei randfiguren op het voetbaltoernooi ze nu, zoals ministers en verslaggevers. En ook Noa Vahle droeg hem onlangs op televisie.

Beetje gek

Linda de Mol-telg Noa doet voor SBS 6 verslag van het voetbaltoernooi en zij besloot vorige week ook zo’n bandje om haar arm te doen. Je kunt je echter afvragen of journalisten en verslaggevers zich wel zo activistisch moeten opstellen, vindt Luuk Ikink, de presentator van RTL Boulevard. Hij is er aardig kritisch over.

Het is niet echt de rol van journalisten om dit te doen, zegt Luuk in De BLVD Podcast. “Weet je wat ik wel gek vind aan het hele fenomeen? Dat de voetballers en de KNVB iets hebben bedacht wat dan niet doorgaat omdat je een gele kaart kan krijgen en dat het dan wordt overgenomen door de journalistiek. Dat vind ik een beetje gek.”

Activisme

Waarom vindt Luuk dat? “Want het is – ondanks dat het een goede vorm van activisme is – tóch activisme. Je probeert toch iets uit te dragen wat stiekem een beetje niet mag, maar je wil laten weten van: zo denk ik erover en ik ben eigenlijk tegen hoe jullie waarden en normen zijn. Maar de journalistiek zou er eigenlijk wat neutraler in moeten staan.”

Luuk benadrukt dat hij achter de boodschap van die OneLove-bandjes staat. “Het is natuurlijk een heel mooi doel. Maar als je op een hele neutrale en objectieve manier verslag wil doen, is het misschien best wel gek als jij ineens een activistisch standpunt in gaat nemen.”

Mensenrechten

Co-presentator Rob Goossens is het daar niet mee eens. “Ik snap wel wat je zegt, maar dit gaat over mensenrechten. Als het gaat om de vraag of Qatar 300 miljard moet investeren in duurzame energie of in een gekocht WK, daarvan vind ik ook dat de journalistiek neutraal moet zijn. Maar mensenrechten zijn per definitie iets neutraals.”

Luuk twijfelt. “Ik zie het steeds vaker dat de journalistiek zich actief gaat bemoeien met maatschappelijke discussies in plaats van ze alleen maar te verslaan.”

Kruiwagen

Wat vinden de heren eigenlijk van Noa? Ze heeft haar bliksemcarrière bij SBS 6 onmiskenbaar te danken aan haar familie, maar ze krijgt tegelijkertijd wel veel complimenten. “Ze heeft een mooie kruiwagen gehad, maar ze maakt het wel waar”, zegt Luuk.

Rob is het daarmee eens, maar hij merkt wel dat Noa nog een beetje een kunstje doet op televisie. “Ze heeft wel echt training gehad in hoe je je dictie aanpast aan zo’n praatje.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Noa Vahle überhaupt indruk maakt in Qatar met zo'n OneLove-bandje?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen