John van den Heuvel hekelt ‘krokodillentranen’ Danny de Munk

Het huilinterview dat Danny de Munk in de zomer gaf aan RTL Boulevard heeft geen indruk gemaakt op John van den Heuvel. De Telegraaf-journalist spreekt snoeihard van ‘krokodillentranen’.

Danny de Munk en John van den Heuvel © RTL Boulevard

De van verkrachting beschuldigde Danny de Munk werd in juni zeer emotioneel tijdens een interview met RTL Boulevard. “Hier ben ik echt kapot”, zei hij, wijzend naar zijn hoofd. “Echt kapot. Mijn karakter is kapotgemaakt. Maar ja, what the f*ck man, ik vind het voor mijn gezin tien keer erger. Tien keer erger.”

Krokodillentranen

Het maakt allemaal geen indruk op John van den Heuvel. “Zedenzaken zijn zó ingewikkeld en dat zie je ook met Danny de Munk. Ik heb die brief gelezen waarin het OM dan aangeeft waarom ze niet tot vervolging overgaan. Nou, ik denk niet dat Danny de Munk er nou erg trots op is, want er worden toch een paar heel pittige opmerkingen over hem gemaakt.”

Hij vervolgt in de podcast Ongefilterd: “De officier heeft wel heel goed uitgelegd waarom hij niet vervolgd kan worden. Dat heeft te maken met de lange duur van hoe lang het allemaal geleden is en het feit dat er gewoon geen steunbewijs gevonden is. Maar de krokodillentranen – want zo noem ik het toch echt – vind ik toch wat voorbarig.”

Kansloos

Dat Danny vooralsnog niet vervolgd wordt, betekent niet dat er niets gebeurd is, aldus John. “In elk geval niet qua zijn gedrag en ook niet zijn moraliteit, want daar lees je ook wel wat over terug. Alleen (…) geen officier van Justitie heeft er zin om met een zaak de rechtszaal in te gaan waarvan hij bij voorbaat al weet dat het kansloos is.”

John vindt de aangeefster van Danny geloofwaardig, ook al heeft ze vijftien jaar gewacht met haar aangifte. “Ik heb met haar contact gehad en zij heeft wel vrij goed kunnen uitleggen, vind ik, waarom het allemaal zo lang heeft geduurd.”

Lang wachten

Lang afwachten met het doen van aangifte maakt een slachtoffer volgens John niet ongeloofwaardig. “Dat is ook exact de reden waarom de wetgever heeft gezegd: ‘We moeten die hele verjaringstermijn, ook bij zedendelicten, aanmerkelijk gaan verlengen.’”

Hij vervolgt: “Want het kan zo zijn dat je daar pas jaren later aan toe bent om de confrontatie met een dader aan te gaan en te zeggen: ‘Nu ben ik sterk genoeg om dat hele traject te doorstaan.’”

Moed in schoenen

John kan zich voorstellen dat de moed in de schoenen zakt bij slachtoffers van zedenmisdrijven als er in geen enkele zaak vervolgd wordt. “Als je straks iedereen naar huis gaat sturen of in elk geval niet verder gaat vervolgen, terwijl je aan je water aanvoelt dat er dingen zijn gebeurd, dan besef je heel erg dat je heel erg wordt teruggeworpen.”

Podcasthost Elif Isitman: “En zij (vermeende daders, red.) kunnen natuurlijk dan koketteren met: ja, trial by media, we zijn helemaal kapotgemaakt, zie je wel: er is niks! Dat is precies de reden waarom er vaak wordt gezegd: het heeft geen zin om aangifte te doen van verkrachting of een zedendelict, want er gebeurt toch niets mee.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u het idee dat Danny de Munk toch een beetje fout bezig is geweest?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen