John de Mol moet definitief radiozender inleveren: ‘Dit is oorlog’

John de Mol moet op z’n minst één radiozender inleveren nu in hoger beroep is besloten dat de veiling van de FM-frequenties gewoon doorgaat. “Dit wordt een oorlog tussen mediatycoons.”

John de Mol © Talpa

Het radio-imperium van John de Mol wankelt. Hij is op dit moment nog dé machtspartij in de commerciële radiomarkt, maar dat gaat veranderen. Als eigenaar van (op volgorde van grootte) Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica, ziet hij met lede ogen aan hoe de FM-frequenties volgend jaar opnieuw zullen worden geveild.

Radiozender weg

John en zijn kameraden hebben geprobeerd om dat tegen te houden, maar in hoger beroep is gisteren besloten dat die veiling gewoon doorgaat. Dat betekent dat zijn bedrijf Talpa opnieuw moet bieden op de FM-frequenties. Dat gaat niet alleen veel geld kosten, maar er is ook een kans dat andere partijen die frequenties wegkapen.

Eén ding is zeker: John zal op zijn minst één van zijn vier FM-frequenties kwijtraken. Het kabinet beperkt het aantal FM-frequenties per partij namelijk tot drie. “De verwachting is dat Veronica het loodje gaat leggen”, aldus Rob Goossens in de laatste aflevering RTL Boulevard.

‘Wat een klap’

Ron Vergouwen, de mediakenner van NPO Radio 1, vindt dit heel erg pijnlijk voor John de Mol. “Wat een klap voor Talpa. Vooral de toekomst van Radio Veronica lijkt nu onzeker. Maar ook voor de andere kleine commerciële zenders worden het hele onzekere maanden…”, twittert hij.

Het AD verwacht dat dit nadelige gevolgen heeft voor de geplande overname van Talpa door RTL. “Omdat Talpa Network in dit geval een deel van zijn advertentie-inkomsten zal kwijtraken.”

Mediaoorlog

Mediajournalist Mark Koster twittert dat er sprake is van een heuse radio-oorlog. Tegenover het radiomachtsblok van John de Mol heeft het concurrerende mediabedrijf DPG Media op dit moment slechts één radiozender, maar wel een heel succesvolle: Qmusic. En het is de verwachting dat die zender straks in elk geval één zusje gaat krijgen.

Dat in hoger beroep is besloten dat de FM-veiling gewoon doorgaat, is volgens Mark dan ook een ‘overwinning’ voor DPG. “Maar een klap voor Talpa, dat waarschijnlijk meer moet gaan betalen voor FM-bereik.”

Biedingsoorlog

Mark rekent op een biedingsoorlog. “Als er een biedingsoorlog losbarst over de kavels van 538, Radio 10, Sky Radio en Qmusic wordt het een openlijke strijd tussen Van Thillo (DPG) en De Mol. Denk aan transfers voetballers, maar nu met frequenties. Wat de gek er voor geeft gedoe.”

Hij vervolgt: “Dit is een klap voor Talpa en voedt de sluimerende oorlog tussen DPG en Talpa. DPG is uit op genoegdoening. Na de terugkeer van radiobaas Dave Minneboo van DPG naar Talpa en afketsen van fusie van RTL (met DPG) heersen er wraakgevoelens. Deze zaak is een kleine slag in een grotere mediaoorlog.”

Qmusic-zusje

Hoe gaat de Qmusic-radiofamilie er straks uitzien? “DPG mag flink uitbreiden. Kansen op zeven ongeclausuleerde en twee geclausuleerde kavels voor Nederlandstalig en nieuws. BNR zou ook een optie kunnen zijn. Past wel bij DPG, horen we fluisteren. Andere kant: nieuws is kostbaar.”

Hij besluit: “Een tweede vrolijke zender naast Q (Veronica?) zou ook nog kunnen. In België heeft DPG al 40-somethingkanaal Joe. Dat concept kun je copy pasten à la Q. Bij DPG wordt gedobbeld, dat staat vast. Een bron zegt: ‘Gaat nu om wie de diepste zakken heeft.’ is het De Mol of Van Thillo? De titanenstrijd der tycoons wordt het in 2023.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het een goede ontwikkeling dat de radiomacht van John de Mol wordt ingeperkt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen