Gordon verdedigt Qatar bij Op1, tafelgast loopt weg: ‘Ik vertrek’

Gordon is bij Op1 in de bres gesprongen voor Qatar, waar tijdens de bouw van stadions talloze uitgebuite arbeidsmigranten zijn overleden. Een andere gast trok het niet meer: “Ik vertrek.”

Gordon en Fleur Jongepier © NPO

Het talkshowoptreden van Gordon bij Op1 is gisterenavond rumoerig verlopen, omdat hij daar in de bres sprong voor Qatar. De oliestaat ligt met name in de westerse wereld onder vuur vanwege de massale schending van mensenrechten. Tijdens de bouw van stadions voor het huidige WK Voetbal zijn talloze uitgebuite arbeidsmigranten overleden.

Gordon verdedigt Qatar

De schattingen over het aantal stadiondoden lopen uiteen van 6.500 tot 15.000, maar daar moet Nederland volgens de in Dubai woonachtige Gordon niet zo over zeuren. “Om heel eerlijk te zijn vind ik het een beetje overtrokken allemaal”, zegt hij zonder blikken of blozen.

“We zitten allemaal met ons belerende vingertje als Nederlanders te wijzen naar Qatar, terwijl we verantwoordelijk zijn voor de slavernij 150 jaar geleden. We moeten onze excuses aanbieden over een tijdje, wat misschien helemaal terecht is, maar dan denk ik: laten we gewoon eerst even naar onszelf kijken allemaal voordat we dat soort dingen gaan roepen.”

Moraalriddergedrag

Op1-presentator Tijs van den Brink verbaasd: “En er niets van zeggen dus als we zien dat er dingen misgaan en er doden vallen bij de bouw van stadions?”

De Marokkaanse voetballer Redouan El Yaakoubi: “Sorry hoor, om kort daarop in te gaan: niet per se er niks van zeggen, maar ik denk dat iedereen weet dat twaalf jaar geleden de keuze werd gemaakt het WK te spelen, dus iedereen was van tevoren al goed op de hoogte dat er stadions moesten komen. Die komen niet ineens uit de lucht vallen zeg maar.”

Gordon: “Ook dat. Het is allemaal ook zulk moraalriddergedrag. Ik bedoel: kijk naar de gruwelijkheden die Nederlanders hebben gedaan in Zuid-Afrika met Jan van Riebeeck. Kijk naar de gruwelijkheden in Indonesië die we als Nederlanders hebben gedaan.”

Tafelgast loopt weg

Tijs: “Ja, maar dat is toch geen reden om er nu niets meer van te zeggen?”

Gordon: “Ja, maar ik bedoel: we zijn allemaal zo woke met z’n allen. Hou er over op! Ik bedoel: we moeten er niet onze ogen voor sluiten, maar laten we het over leuke dingen hebben. Over mijn programma.”

Kort daarna loopt filosofe Fleur Jongepier, die aan tafel zat om te praten over grensoverschrijdend gedrag, van tafel. “Ik vertrek.”

Tijs: “Oké, we weten niet waarom.”

Gordon: “Ik denk… Wat heb ik verkeerd gezegd? Het is livetelevisie, jongens, kom op, let’s go. (…) Ik heb geen idee wat die vrouw bezielt, maar het ging niet over seksueel grensoverschrijdend gedrag, dus…”

‘Wat een onbenul’

Gordon krijgt veel kritiek op Twitter. “Heerlijk, zo’n jij-bak vanuit de zandbak”, zegt Televizier-journalist Jef Willemsen. “Ik kan het de man zelf niet eens aanrekenen. Gordon’s gonna Gordon. Waar ik meer moeite mee heb is dat de redactie van Op1 meent dat het steekhoudend is om zijn mening te vragen. Dat je ergens woont maakt je nog geen expert.”

Onderneemster Petra de Boevere: “Maar dat Op1 een Gordon uitnodigt die enkel geld wil verdienen en niks zinnigs heeft te melden is natuurlijk het grootste probleem van onze publieke omroep.”

Blogger Liesbeth van Berkel: “Je denkt dat het dieptepunt van Op1 bereikt is maar helaas. Vanavond was Gordon te gast. Binnen een paar minuten had hij zoveel kwetsend onbenul geroepen dat een andere gast besloot weg te gaan, de presentatoren ‘begrepen er niets van’. Kan de NPO nog dieper zinken?”

Fragment

Een fragment:

Het moment waarop tafelgast Fleur vertrekt:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Gordon springt in de bres voor discutabele landen als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen