Bas Smit onder vuur: ‘Eerste plek in influencer top 100 gekócht?’

Bas Smit wordt ervan verdacht dat hij zélf de eerste plek in de Influencer100 heeft gekocht, een lijstje van de honderd ‘meest invloedrijke’ influencers. “Dat moet je écht niet uitsluiten.”

Bas Smit en Mark Koster © RTL

BN’ers en mediafiguren zijn er gek op: lijstjes en verkiezingen organiseren zodat ze elkaar eindeloos kunnen feliciteren. Zo is er ook een lijstje dat DeMedia100 heet en een zusje met de naam Influencer100. En wie is er vorige week op één terechtgekomen in dat laatste lijstje? De overjarige influencer Bas Smit, de man van Nicolette van Dam.

Corrupte lijst

Bas vindt het allemaal geweldig. Die was erbij om het hoogste woord te voeren en nam op Instagram gretig alle complimenten in ontvangst. En maar lachen, gieren en brullen.

Volgens mediajournalist Mark Koster is die lijst echter helemaal niets waard. “Het is een beetje een corrupte lijst, want die lijst wordt samengesteld door de uitgeverijen, grote omroepen, commerciële omroepen en mediakantoren en die zetten dan hun eigen mensen erop”, zegt hij in zijn podcast De Juice Show.

Bas op één?

Mark vindt het zeer twijfelachtig dat Bas helemaal bovenaan die lijst staat. “Nou, kijk, Bas Smit… Die lijst is toch ook een beetje van: als je ‘influence’ kan uitoefenen op het stemgedrag daar… Want je moet dan een lijst invullen… Ik denk dat die Bas Smit geraffineerd is om daar misschien iets voor te betalen of om te zorgen dat hij op één staat.”

Zijn co-host Yvonne Coldeweijer verbaasd: “Zeg jij nou dat Bas Smit zichzelf op één heeft gekocht?”

Mark: “Dat moet je niet uitsluiten. Dat moet je écht niet uitsluiten.”

Yvonne: “Ik sluit dat eigenlijk ook niet uit.”

‘Deze lijst is fake’

Mark vindt het lijstje lachwekkend. “Waarom ik ook weet dat die lijst corrupt is – want ik durf dat gewoon keihard te zeggen – is dat bijvoorbeeld de bazen heel hoog staan. John de Mol staat heel hoog.”

Hij voegt daar op Twitter aan toe: “Journalisten die prijzen accepteren van collega’s zouden eigenlijk uit functie ontheven moeten worden. Vakjury’s vaak hypegevoelig en vriendjespolitiek. Maar ondertussen wel stukken promoten die gaan over transparantie en dubbele moraal bij politiek en in bedrijfsleven.”

Instagram

Zo beland je op één in de Influencer100:

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen