Angela de Jong hekelt verwijderen Marokkanen-cartoon Volkskrant

Angela de Jong vindt het twijfelachtig dat de Volkskrant heeft besloten om de veelbesproken Marokkanen-cartoon van Jos Collignon te verwijderen van de website. “Dit is een hellend vlak.”

Angela de Jong © NPO

De Volkskrant heeft eergisteren een cartoon gepubliceerd waarop twee ogenschijnlijk Marokkaanse jongeren de wereldbeker ontfutselen uit de handen van FIFA-baas Gianni Infantino. Na wat rumoer op sociale media besloot de krant de cartoon van de website te verwijderen. “Omdat hij stigmatiserend was”, aldus de krant.

Marokkanen-cartoon

Volgens cartoonist Jos Collignon speelt hij slechts met clichébeelden. “Geweldig team, die Marokkanen. Ik heb enorm van ze genoten. Maar mag ik ook nog even een grap maken over die gastjes met die scootertjes die twee weken lang de ME overuren hebben laten schrijven?”, legt hij uit in de krant.

Hoofdredacteur Pieter Klok vindt dat grappen maken mag, maar: “De Marokkaanse zegetocht op het WK in Qatar werd teruggebracht tot een ordinaire diefstal. De Marokkaanse bevolking – in Marokko en in de diaspora – teruggebracht tot twee dieven op een scooter. Dat beeld verspreiden wij als krant niet graag.”

Angela is kritisch

Angela de Jong, columnist van zusterkrant AD, vindt het twijfelachtig. Zij zegt op NPO Radio 1: “Ik vind het best wel een behoorlijke stap dat een hoofdredactie op de dag van publicatie besluit om hem terug te trekken.”

Ze vervolgt: “Is het smaakvol, is het chic? Nee. Maar is hij heel erg schokkend, heel erg schokkend dat je denkt: het kan niet? Is het wezenlijk anders dan Kaag op een bezemsteel zetten of SGP’ers of katholieke kapelanen afschilderen als pedofielen? Ik weet het niet.”

Stigmatiserend

Is Angela het er niet mee eens dat de cartoon stigmatiserend is? “Ja, een vrouw op een bezemsteel vind ik ook nogal stigmatiserend. Die doen we wel. Ik bedoel: nogmaals – of het nou heel smaakvol is, of ik het nou heel grappig vind of dat het mijn smaak is – door achteraf te zeggen dat dit niet kan, vind ik wel dat je je op een hellend vlak begeeft.”

Ze vervolgt: “Forum voor Democratie’ers zullen ook niet altijd blij zijn hoe stigmatiserend ze worden afgebeeld. Nogmaals: ook niet mijn club, maar als je voor de een buigt, moet je voor de ander ook buigen, vind ik.”

Select clubje

Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, is het op dit punt met haar eens. “Het klopt wat Angela zegt: op het moment dat je dit besluit neemt… Alle volgende besluiten die je nu gaat nemen, staan in het licht van dit besluit.”

Angela benadrukt bovendien dat ophef vaak bij een ‘select clubje’ vandaan komt. “Dat heb je natuurlijk vaker. Dat zie je ook bij bepaalde andere mensen die onder vuur komen te liggen, waarbij er drie twitteraars of drie influencers adverteerders gaan oproepen en vervolgens wordt dat ook weer een mediarel.”

Column

De column in kwestie:

Roos boos

Ondertussen maakt Jan Roos zich boos over deze beslissing van de Volkskrant:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het eens met de Volkskrant of met Angela de Jong?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen