‘Wat doen NPO-bobo’s in kleedkamer Matthijs van Nieuwkerk?!’

Frans Klein en Frederieke Leeflang, die de top van de NPO vormen, zaten bij Matthijs van Nieuwkerk in de kleedkamer toen hij zijn omstreden reactie op het Volkskrant-onderzoek opstelde.

Frederieke Leeflang, Matthijs van Nieuwkerk en Frans Klein © NPO

Er is enorm veel te doen over het eerste statement dat Matthijs van Nieuwkerk schreef naar aanleiding van het Volkskrant-onderzoek naar zijn wangedrag. De presentator betuigde daarin geen spijt én haalde daarin keihard uit naar twee oud-eindredacteuren. Op aandringen van BNNVARA kwam er een tweede statement, dat in de krant verscheen.

In de kleedkamer

Nu blijkt dat Frans Klein en Frederieke Leeflang, die de top van de NPO vormen, nota bene bij Matthijs in de kleedkamer van zijn Top 2000 Quiz zaten toen Matthijs vorige week vrijdag met het gewraakte eerste statement bezig was.

Frederieke had de dag ervoor een afspraak gemaakt via Top 2000-omroep NTR en Frans ging op eigen initiatief mee. “Er is zeker niet door mij besloten om hem mee te nemen”, reageert ze nu in de Volkskrant. “Voor mij was op dat moment volstrekt onbekend dat Matthijs aan een statement werkte en mij zou vragen wat ik ervan vond.”

‘Dan geef je antwoord’

Toch gebeurde dat wel, geeft Frederieke toe. “En als iemand op dat moment aan je vraagt wat je ervan vindt, dan geef je antwoord. Het zou heel raar zijn om dat niet te doen op dat moment.”

Frederieke was naar eigen zeggen niet enthousiast over het statement, net als BNNVARA later. Matthijs vertelde nog aan haar dat hij spijt heeft van zijn wangedrag en toen heeft Frederieke naar eigen zeggen gezegd dat ‘het natuurlijk jouw verklaring is, maar als je dat nu zo zegt tegen ons, dan moet je dat ook wel opschrijven, want dat heb ik niet gehoord’.

Als dat zo is, dan maakte het in elk geval geen indruk op Matthijs, want die verklaring ging gewoon naar de krant.

BNNVARA verbaasd

BNNVARA schrok zich een hoedje. Die omroep zegt nu ‘zeer verrast’ te zijn dat de NPO-top bij Matthijs in de kleedkamer zat. “Wij hebben op verschillende manieren geprobeerd om direct contact te krijgen met Matthijs op deze betreffende vrijdag. Dat is niet gelukt”, aldus een woordvoerder. Ze waren ook niet welkom bij de opnames van Top 2000.

De Volkskrant is kritisch: “De betrokkenheid van de NPO-top bij deze verklaring zet de discussie op scherp over de vraag of de publieke omroep wel opdrachtgever kan blijven van het onderzoek naar de angstcultuur bij De Wereld Draait Door.”

Twijfelachtig

Die kritiek wordt door meer partijen gedeeld. Shownieuws-deskundige Bart Ettekoven: “Dat werpt best wel een soort twijfelachtige blik op de hele situatie, omdat zij nu verantwoordelijk worden – in elk geval Frederieke Leeflang – voor dat hele onderzoek. Frans Klein heeft zijn taken neergelegd, Frederieke is daar nog steeds de hoogste vrouw aan de top.”

Hij vindt het vreemd. “Hoe onafhankelijk is het als je op vrijdag in de kleedkamer van Matthijs binnenstapt, hem probeert over te halen en de opnames stillegt? Dat is wel heel twijfelachtig en mensen maken zich daar nu wel heel erg zorgen om.”

‘Wat doet ze daar?’

Ton F. van Dijk, in een ver verleden de baas van – toen nog – Nederland 1, vindt het vreemd. “Oh, oh, wat doet een voorzitter Raad van Bestuur in de kleedkamer van Matthijs om hem te adviseren over verklaring? Dat is operationeel en niet haar taak! Ook niet van die van Frans Klein trouwens.”

Oud-KRO-directeur Ton Verlind: “Laat zien dat de NPO de weg kwijt is, geen beeld heeft van de eigen verantwoordelijkheden en dat is precies waardoor al die problemen worden veroorzaakt en ook dit onderzoek in gevaarlijk vaatwater zit.”

Ton: “Nou in ieder geval roept dit veel vragen op.”

WC-Eend

Tv-advocate Natacha Harlequin in Shownieuws: “De NPO blijft de opdrachtgever, maar hoe onafhankelijk is dit nu eigenlijk? Er is niet gezegd dat dit onderzoek al besmet is, maar zoals je dat in het strafrecht vaak zegt: die schijn van eventuele partijdigheid, van gerommel en dat er gesproken is… Eigenlijk moet dat er niet zijn. Je ziet nu al dat mensen zich daar zorgen om maken.”

Opiniemaker Ronald Molendijk in HLF8: “De opdrachtgever van het onderzoek is de NPO en nu blijkt dat de NPO en de NTR nog even in de kleedkamer met Matthijs hebben gesproken. WC-Eend zegt dat WC-Eend het beste is en vervolgens moet je het allemaal kopen ofzo. Het klopt van geen kant. Waarom zou je het willen op deze manier?”

Politica Mona Keijzer daarop: “Ja, ongelooflijk.”

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen