Victoria Koblenko: ‘Zat Matthijs van Nieuwkerk aan drank of drugs?’

Victoria Koblenko suggereert dat Matthijs van Nieuwkerk in zijn tijd bij De Wereld Draait Door aan verdovende middelen als drank of drugs heeft gezeten. “Dat dat zijn gedrag beïnvloedde.”

Matthijs van Nieuwkerk en Victoria Koblenko © NPO, SBS 6

Het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk achter de schermen van De Wereld Draait Door blijft de gemoederen bezighouden. Ook Victoria Koblenko heeft er een mening over. “Ik ben in de vijftien jaar dat het programma liep er denk ik drie keer geweest. Ik liep daar niet de deur plat”, vertelt ze in de talkshow HLF8.

Victoria blij

Victoria vindt het goed dat Matthijs nu even aan de schandpaal hangt. “Ik denk dat wij nu in een tijd leven waarin integriteit, of het nou over grensoverschrijdend gedrag is of machtsmisbruik, hoger op de agenda is komen te staan. Daarom komen dit soort dingen vanuit allerlei beroepen naar buiten en dat is goed.”

Wel vindt ze het erg laat. “Mijn probleem hiermee is: als dit nou naar buiten werd gebracht door de Volkskrant toen het programma nog liep, dan had je meer kunnen bewijzen. Nu achteraf kun je niets meer bewijzen en leun je alleen maar op de verhalen van mensen die toen bang waren en nu eindelijk durven te praten, anoniem.”

‘Aan de middelen’

Ronald Molendijk begrijpt die opmerking niet zo. “Dat is letterlijk de definitie van bewijs, hè? Als er gewoon heel veel mensen zeggen: ‘Wij stonden erbij’…”

Dan doelt Victoria op het eventuele gebruik van verdovende middelen. “Ja, maar het bewijs is ook overweldigend, alleen je hoort ook van alles over dat er misschien bepaalde middelen aan te pas zouden zijn gekomen, waardoor het gedrag van hem zou zijn bepaald. En er staat natuurlijk in ons aller contracten als we voor een zender werken dat dat niet mag en daar zou je dan…”

Aan de coke

Daar zou je hem dan voor kunnen straffen, wil Victoria zeggen. Ze wordt echter onderbroken door Frits Barend. Hij merkt op: “Ik heb dat nog nooit in mijn contract zien staan. Dacht je dat er bij RTL stond dat Henk van Dorp en ik niet aan de coke mochten? Dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Leonie ter Braak schrikt van de suggestie van Victoria. “Maar wat bedoel je dan, Victoria? Want je weet niet of het waar is en dat is dan een aanname die je doet.”

Vergoelijken

Victoria: “Nee, wat ik hiermee doe is: ik probeer het gedrag te verdedigen, wat natuurlijk eigenlijk van de pot gerukt is. Een oorzaak te vinden dat het niet inherent aan de man is, maar dat de druk zo hoog is dat je je kunt voorstellen dát.”

Frits begrijpt niet waarom er zo hoogdravend wordt gedaan over de druk van een talkshow presenteren. “Die druk is enig om te ondergaan. Het is toch enig om dat programma te doen?”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen