Matthijs van Nieuwkerk per direct weg bij BNNVARA, legt werk neer

Matthijs van Nieuwkerk stapt per direct op bij BNNVARA, omdat hij teleurgesteld is dat de omroep publiekelijk twijfelt aan zijn oprechtheid. Hij legt voorlopig al zijn televisiewerk neer.

Matthijs van Nieuwkerk © Olivier Thijssen

Het Volkskrant-onderzoek naar het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door heeft extreem veel losgemaakt. Het leidt nu, drie dagen na publicatie, tot het vertrek van de presentator bij BNNVARA. Hij ‘verbreekt de banden’ met de omroep, omdat hij zich door de leiding in de steek gelaten voelt, zegt hij tegen het ANP.

Matthijs teleurgesteld

BNNVARA is boos op Matthijs, omdat hij vrijdag in een eerste verklaring aan de Volkskrant geen spijt betuigde, maar wel besloot uit te halen naar twee oud-collega’s. De omroep floot hem terug en liet hem een aangepaste verklaring schrijven. Alleen die tweede verklaring, waarin hij wél spijt betuigt, heeft de krant gehaald.

Door die eerste verklaring is BNNVARA echter ernstig gaan twijfelen aan de samenwerking met Matthijs en dat heeft de omroep ook naar buiten toe gecommuniceerd. En dat stelt de presentator ernstig teleur.

‘Het is onmogelijk’

Matthijs kan naar eigen zeggen niet meer verder bij BNNVARA. “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk.”

Het is een zware periode voor Matthijs. “Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt.”

Tv-pauze

Tot slot kondigt Matthijs een tv-pauze aan en daardoor lijkt het erop dat hij de opnames van zijn Top 2000-programma’s, die in december zouden moeten worden uitgezonden, niet hervat. De opnames van afgelopen weekend werden geannuleerd vanwege de publicatie van het Volkskrant-artikel.

Matthijs gebruikt de komende periode ‘om tot bezinning te komen’. “Daarna hoop ik weer van me te laten horen.”

Vlucht naar voren

Telegraaf-journaliste Kitty Herweijer: “Matthijs heeft overduidelijk geen zin om door de knieën te gaan en ondertussen te moeten wachten op het grote oordeel van een paar NPO-bobo’s met heel veel boter op hun hoofd. Vlucht naar voren doet hij, met een dikke vinger naar de mensen die nu heilig boontje spelen.”

Ze vervolgt: “Mensen die hem uiteindelijk meer nodig hebben, dan hij hun. Dat weet hij ook wel. En aanval is vaak de beste verdediging.”

Reactie BNNVARA

Update 15.45 uur – BNNVARA reageert als volgt: “Het besluit van Matthijs van Nieuwkerk om de samenwerking te beëindigen, respecteren we. Een spijtbetuiging van Matthijs vonden en vinden we essentieel, daar hoort de erkenning bij dat er over grenzen van (oud)-collega’s is gegaan.”

“In de opdracht die we onszelf hebben opgelegd – namelijk het zorgen voor een veilige werkomgeving voor al onze collega’s – nemen we de ontwikkelingen van de afgelopen periode nadrukkelijk mee. We moeten en gaan het beter doen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat BNNVARA Matthijs van Nieuwkerk heeft laten vallen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen