Marc-Marie Huijbregts: ‘René van der Gijp vernedert zélf mensen’

Marc-Marie Huijbregts ergert zich aan de manier waarop René van der Gijp is uitgevallen tegen Matthijs van Nieuwkerk. “Hij vernedert zélf mensen. Daar draait zijn hele show om!”

Marc-Marie Huijbregts en René van der Gijp © NPO

René van der Gijp is erg geschrokken van het door de Volkskrant onderzochte wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk. Hij vindt de presentator een ‘totale randdebiel‘. “Ik ben gewoon, zo zit ik in elkaar, tégen mensen vernederen. Daar ben ik zó op tegen en mensen die dat doen… Dat vind ik het ergste wat er is, dat meen ik uit de grond van mijn hart.”

‘Gijp vernedert zelf!’

Enorm hypocriet, vindt Marc-Marie Huijbregts. “Heb je deze week Gijp gezien?”, zegt hij in zijn podcast. “Ik zag een klein stukje over Matthijs van Nieuwkerk dat hij zegt (zet debiel stemgeluid op, red.): ‘Nee, ik vind het allerergste als mensen vernederd worden! Dat vind ik het allerergste!’ Terwijl dat zíjn verdienmodel is!”

Heel Vandaag Inside draait volgens de komediant om vernederen. “Aan een stuk door zijn ze mensen aan het vernederen! Het is ook zo grappig dat ze mensen altijd kleineren, hè? Ze noemen mij dan piepkuiken, dat mag van mij, dat vind ik helemaal niet erg, maar wat zij doen is…”, zegt hij. Dan: “Ook bij die transvrouw in België!”

‘Het is ongelooflijk’

Marc-Marie wijst op de veelbesproken transgrap van René. De analist zat in 2018 plotseling als Renate van der Gijp aan tafel bij VI, met een pruik op. Het was zijn reactie op het nieuws dat een bekende Vlaming van geslacht was veranderd.

De cabaretier: “Het is constánt vernederen, kleineren en naar maken… En dat je dan durft te zeggen (zet weer debiele stem op, red.): ‘Wie dat doet is gek!’ Ja, dus, Gijp, of Grijp… Ik weet het nooit precies. Hang die spiegel op in je kamer! Dat vind ik echt ongelooflijk, ja. Dat is wat zij doen. Dat is heel hun show.”

Plassen op Matthijs

Na ruim een week stilte reageert Marc-Marie nu voor het eerst op het wangedrag van Matthijs. “Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik me helemaal niet geroepen voel om daar heel veel over te zeggen. Kijk, Matthijs is een vriend en dan is het sowieso ingewikkeld, vind ik, om daar iets over te zeggen. Wat je er ook over zegt: het is eigenlijk nooit goed.”

Hij vervolgt: “Óf je bent hem te veel aan het verdedigen, wat natuurlijk je eerste instinct is omdat je denkt: Jezus, mijn vriend wordt… Iedereen die ook maar óóit… Iedereen komt uit een gat in de grond om over hem heen te plassen, omdat ze denken: hè, hè, eindelijk mogen we een keer over Matthijs heen plassen. Nou ja, veel plezier ermee.”

‘Ik doe niet mee’

Marc-Marie plast niet mee. “Doe dat vooral met z’n allen, maar daar ga ik mezelf helemaal verder niet mee bezig houden. Ik heb heel erg de neiging om te denken… Ik hoef sowieso geen statement te maken en ik vind statement sowieso… Nee, maar ik bedoel: al die mensen die nu ook…”

Hij besluit: “Ik hou niet van persberichten, ik hou niet van statements, ik hou niet van dat interessante gedoe van… Ik ben Mark Rutte niet… Ik ga verder er eigenlijk helemaal niets over zeggen en ik wens iedereen sowieso heel veel sterkte in deze tijd, want volgens mij is het voor iedereen hartstikke nodig.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen