‘Cécile Koekkoek gebasht in geheime mail Matthijs van Nieuwkerk’

Cécile Koekkoek en Dieuwke Wynia zijn de twee oud-medewerkers die gebasht worden in de geheime e-mail van Matthijs van Nieuwkerk. Dat stelt Wilfred Genee in het programma De Oranjewinter.

Matthijs van Nieuwkerk en Cécile Koekkoek © BNNVARA

Matthijs van Nieuwkerk heeft vanmiddag zijn abrupte vertrek bij BNNVARA aangekondigd, omdat hij zich niet gesteund voelt door de omroep. De presentator is door de Volkskrant ontmaskerd als een tv-beul en dat kwam voor de omroep niet per se als een verrassing. Wat wél als een verrassing kwam is de verklaring die Matthijs naar de krant stuurde.

Twee verklaringen

Die eerste verklaring van Matthijs bevatte geen enkele teken van spijt of berouw, maar wél haalde hij daarin volgens de krant keihard uit naar twee oud-collega’s. BNNVARA floot hem terug en liet hem een aangepaste verklaring schrijven. Alleen die tweede verklaring, waarin hij wél spijt betuigt, heeft de krant gehaald.

Door die eerste verklaring is BNNVARA echter ernstig gaan twijfelen aan de samenwerking met Matthijs en dat heeft de omroep ook naar buiten toe gecommuniceerd. En daar heeft de presentator nu conclusies uit getrokken: hij heeft ontslag genomen.

Cécile en Dieuwke

Wilfred Genee onthulde gisterenavond in De Oranjewinter om welke twee oud-collega’s het gaat, namelijk om de oud-eindredacteuren Dieuwke Wynia en Cécile Koekkoek. Het feit dat Dieuwke zich ontpopte als het horrorhulpje van Matthijs doet momenteel ook veel stof opwaaien, maar Cécile stond aan de goede kant van het DWDD-drama.

Cécile was de eindredacteur in het allerlaatste DWDD-seizoen en pas onder haar leiding veranderde er iets. “Ze heeft meer oog voor de re­dactie dan haar voorgangers, en verdedigt hen tegenover de presentator”, schrijft de Volkskrant, de krant waar Cécile tegenwoordig werkzaam voor is.

‘Ze sprak hem aan’

Het inmiddels beruchte incident met de geluidsman – Matthijs wilde hem op zijn knieën sorry zien zeggen – vond plaats in Cécile’s seizoen. Een dag later kwam Matthijs de redactie op met de mededeling dat Cécile hem had aangesproken op zijn gedrag. “Ik ben te ver gegaan, en ik zie nu in dat dat niet kon”, zei hij toen op de redactie.

De Volkskrant: “Maar uiteindelijk gaat het alsnog fout. Als Koekkoek het bij nieuwe incidenten opnieuw ­opneemt voor de redactie, zien mensen hoe Van Nieuwkerk zich tegen haar keert. Hij negeert en kleineert haar en houdt tirades.”

‘Ik herken me hierin’

Een oud-medewerker zegt in de krant: “Er waren incidenten waarbij Matthijs in het hok tegen Cécile schreeuwde en met zijn vuisten op tafel sloeg. Mijn collega zei: Moeten we iets doen? Ik ben bang voor haar veiligheid.’”

Cécile bevestigt het in hetzelfde artikel: “Ik herken me in het hier geschetste beeld. De cultuur bij DWDD en de structurele passieve houding van de directie zijn de redenen geweest voor mijn vertrek bij de omroep.”

‘Dat klopt wel’

Wilfred Genee in de aflevering van De Oranjewinter die gisterenavond te zien was op SBS 6: “Hij heeft er een aantal mensen op aangesproken volgens mij, onder anderen Dieuwke.”

Özcan Akyol, een goede vriend van Matthijs, kent de inhoud van die eerste mail en antwoordt bevestigend: “Nou, volgens mij wat je zegt klopt wel. Er moest snel een verklaring komen en hij had ook wel wat namen genoemd in die verklaring.”

Wilfred: “Cecile Koekkoek had hij genoemd volgens mij ook.”

Özcan: “Ja, die eindredacteur. Ik weet niet precies hoe het zat, maar het werd niet gewaardeerd door de omroep, dus had hij een nieuwe verklaring gegeven.”

Tweet

De Volkskrant heeft die eerste verklaring van Matthijs nog steeds niet gepubliceerd. Veel mensen vinden dat de nieuwswaarde daarvoor groot genoeg is:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen