Volkskrant bijna met explosief artikel over Matthijs van Nieuwkerk

De Volkskrant bevestigt het gerucht dat de krant werkt aan een onthullend artikel over Matthijs van Nieuwkerk. “Het artikel zit in de afrondende fase en wordt een dezer dagen gepubliceerd.”

Matthijs van Nieuwkerk © BNNVARA

Er wordt nu al een paar maanden gefluisterd dat journaliste Maud Effting werkt aan een onthullend Volkskrant-artikel over Matthijs van Nieuwkerk. Hij is nooit echt terechtgewezen voor zijn vermeende heftige gedragingen achter de schermen bij de vroegere televisiehit De Wereld Draait Door, maar dat lijkt nu te gaan veranderen.

Volkskrant pakt uit

Matthijs ziet de aanstaande afrekening al een tijdje aankomen, want collegakrant De Telegraaf gaf in juni het voorzetje. De krant berichtte toen over een ’tirannieke presentator’ die jarenlang een ‘angstcultuur’ in stand heeft gehouden. Hoewel er geen namen werden genoemd, was het voor iedereen duidelijk: dit gaat over Matthijs.

Kennelijk voor de Volkskrant reden om er eens dieper in te duiken. Naar verluidt heeft BNNVARA haar eigen (oud-)medewerkers vervolgens gedreigd met juridische stappen als ze met de krant zouden praten. Dat ontkent de omroep: “Uiteraard zouden wij medewerkers nooit onder druk zetten. BNNVARA heeft de uitingsvrijheid hoog in het vaandel.”

‘Het komt eraan’

Het gefluister over dit onthullende Volkskrant-artikel kreeg aan het begin van deze maand opeens een landelijk podium. Schrijfster Ronit Palache benoemde het artikel toen live in de talkshow Khalid & Sophie: “Er wordt al héél erg lang gewerkt aan een artikel over een zekere talkshowhost. (…) Wie? Dat ga ik nu niet te berde brengen.”

Shownieuws heeft nu van de Volkskrant bevestigd gekregen dat dit stuk er inderdaad aan komt. Het programma spreekt van een ‘vernietigend’ artikel. “We zijn toch eens even gaan bellen vandaag, want we hoorden het gerucht dat het dit weekend gepubliceerd zou gaan worden”, aldus showdeskundige Bart Ettekoven gisterenavond.

Afrondende fase

Bart en zijn collega’s zaten al helemaal klaar. “Wij lagen al bij de brievenbus te wachten op de Volkskrant en ik denk Matthijs van Nieuwkerk ook, want die zal ook wel nieuwsgierig zijn naar wat er allemaal over hem in staat. De Volkskrant bevestigt inderdaad dat ze met een artikel bezig zijn, maar het zal niet dit weekend worden gepubliceerd.”

Heel lang gaat het echter niet meer duren. “Het artikel zit in een ‘afrondende fase’. Dat zou kunnen betekenen dat het een dezer dagen, misschien volgende week, gepubliceerd wordt. Het wordt dus spannend.”

‘BNNVARA niet blij’

Het artikel gaat volgens Bart over Matthijs’ tijd bij DWDD. “Van: wat is er gebeurd en wat is er niet gebeurd? En: wat is er waar van de verhalen dat Matthijs van Nieuwkerk zo’n ontzettend lastige man was voor zijn redactie en producers?”

BNNVARA is er volgens de entertainmentkenner absoluut niet blij mee, aangezien hij de gevierde ster van de omroep is. “Ik denk niet dat ze er daar op zitten te wachten dat hij met de grond gelijk gemaakt wordt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat uniek talent als Matthijs van Nieuwkerk moet worden gekoesterd, ondanks eventueel tiranniek gedrag?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen