RTL Nieuws-gezicht Boyan Ephraim onder vuur na aanval op Beau

Boyan Ephraim krijgt de sneer aan zijn collega Beau van Erven Dorens keihard in zijn gezicht terug. Critici vinden zijn klimaatpraatjes hypocriet, aangezien hij zelf een echte KLM-tijger blijkt.

Beau van Erven Dorens en Boyan Ephraim © RTL

Beau van Erven Dorens werd deze week in zijn talkshow overvallen door een klimaatactivist die zich vastplakte aan zijn talkshowtafel. Daar reageerde de presentator aanvankelijk erg geprikkeld op, wat hem op kritiek kwam te staan van een aantal usual suspects zoals Katja Schuurman en Tim Hofman.

Boyan boos op Beau

Ook Boyan Ephraim, de opvolger van Jan de Hoop bij het RTL Ontbijtnieuws, besloot Beau een verbaal pak slaag te geven. Hij vindt het een gotspe dat Beau de klimaatactivist wegzette als onbeschaafd.

De 27-jarige nieuwsknul: “En daarna de discussie voeren of dit onbeschoft is… Wauw… Misschien moeten we ons eens gaan beseffen dat de jongste generaties straks geen leven meer hebben, doordat niemand dit serieus genoeg neemt en echt actie genoeg onderneemt.”

Hij maakt zich vreselijke zorgen over het klimaat. “Het zal catastrofaal uitpakken voor ons allemaal.”

‘Meneer de hypocriet!’

Boyan sloeg Beau om de oren met het laatste klimaatrapport van de Verenigde Naties, maar hoe groen is de nieuwslezer zelf eigenlijk? Nou, totaal niet. Zijn hele Instagram-pagina wordt om de week ververst met allemaal fotootjes en filmpjes vanuit verre bestemmingen als New York, Chicago en Dubai. Hij blijkt extreem veel vliegreizen te maken.

Het leidt ertoe dat Boyan op Twitter flink om de oren krijgt. Deo Volente: “Meneer de hypocriet vliegt zelf de hele wereld over voor zijn eigen genot. Hoezo maakt hij zich zorgen over het klimaat? 🤡”

En Ko: “Dit zijn toch wel hele grote woorden voor iemand die afgelopen jaar gevlogen is naar: New York, Londen, Parija, Dresden, Chicago, Dubai en Boedapest! En het jaar is nog niet eens om!”

Nieuwslezer reageert

Wat heeft de nieuwslezer daarop te zeggen? Boyan schiet in de verdediging. Hij vindt het niet nodig om aangesproken te worden op zijn vliegverslaving. “Dit is wel erg makkelijk, leidt van het onderwerp af en slaat de discussie dood. Zoiets als dit heeft een systeemverandering nodig, want als individu kun je er niets betekenisvols aan veranderen helaas.”

Boyan móet wel met het vliegtuig van hot naar her vliegen om pretreisjes te maken, legt hij uit. “De ‘fossiele wereld’ ontlopen is in deze wereld niet mogelijk. Neemt niet weg dat ik me er soms ook ongemakkelijk over voel inderdaad.”

‘Spreek mij niet aan!’

Als hij zich er zo ongemakkelijk over voelt, dan kunnen Boyan en zijn vriendinnetje toch gewoon stoppen met vliegen? Dat gaat een stap te ver. “Daarentegen eet ik nauwelijks meer vlees, heb ik geen kinderen en pak ik steeds meer de trein in plaats van het vliegtuig en ik vervang de auto- en scootterritten voor de fiets, etcetera.”

Al met al wil Boyan gewoon de klimaatstrijder blijven uithangen, zónder aangesproken te worden op zijn eigen vervuilende gedrag. “Het is niet zinvol om een individu zo aan te spreken en hypocrisie te verwijten. Iedereen moet veranderen, maar dat is wel iets dat je niet van een individu kan verwachten.”

Ko daarop: “Denk dat iedereen elkaar erop aan moet spreken en men moet luisteren naar elkaar. Dus dat ben ik niet met je eens.”

Inmiddels heeft Boyan zijn sneer aan Beau en zijn tweets over dit onderwerp verwijderd.

Instagram

Boyan voor een midweekje naar New York:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Boyan Ephraim zegt begaan te zijn met het klimaat, vliegt elke maand de oceaan over. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen