Op1-ster Charles Groenhuijsen wil ‘klimaatterroristen’ doodzwijgen

Charles Groenhuijsen, presentator van de talkshow Op1, denkt dat we geen aandacht moeten schenken aan klimaatactivisten die schilderijen besmeuren. Hij spreekt van ’terroristen’.

Charles Groenhuijsen © NPO

Het stoort Op1-presentator Charles Groenhuijsen mateloos dat er zoveel media-aandacht is voor klimaatactivisten die schilderijen besmeuren. Hij sprak gisterenmiddag zijn zorgen uit dat alle talkshows het er ’s avonds weer over zouden hebben en vroeg zich af of dat wel een goede ontwikkeling is.

Terroristen

Charles is die activisten namelijk helemaal zat. “Vanavond gaan we in de talkshows vast schande spreken van die klimaatactivisten die een schilderij bekladden. Maar we doen precies waar activisten (terroristen?) op hopen: heel veel gratis publiciteit. Moeten we het niet gewoon met kort berichtje zonder foto afdoen? Opinies?”

Blendle-baas Alexander Klöpping verbaast zich erover dat Charles spreekt over ’terroristen?’ en Nieuwsuur-ster Eelco Bosch van Rosenthal schrijft: “Terroristen, really.”

Shell

Presentatrice Marcia Luyten heeft minder moeite met de acties. “Moeten we het hebben over wat ze ons proberen te zeggen? Shell draait een van de beste kwartalen ooit. Opwarming planeet komt nu op point of no return. Activisten dóen alsof ze iets onvervangbaars kapotmaken. Olie sloopt wat onvervangbaar is. Vrij briljant.”

Humberto-redacteur Maarten Hopman vindt Charles’ uitspraken belachelijk. “Benieuwd waarom je niet geïnteresseerd bent in de motivaties van klimaatactivisten, maar wel in de coronatijd letterlijk een uur lang Willem Engel en Jeroen Pols hebt geïnterviewd.”

Acties zijn riskant

Er is ongelooflijk veel kritiek op de woordkeuze van Charles. “Terroristen? Echt? Misschien zouden jullie meer en beter moeten verslaan over de klimaatcrisis en moeten luisteren naar de boodschap van een jongere generatie”, zegt D66-politicus Thomas Hermans bijvoorbeeld.

Charles: “Ik deel zorg van activisten voor klimaat. Maar acties zijn riskant voor allermooiste kunstwerken. Musea zijn bang voor idioten die écht schade aanrichten. Dichter Lucebert schreef: ‘Alles van waarde is weerloos.’ Dat geldt voor onze aarde én voor onze kunst.”

Fragment

Bij Khalid & Sophie schoof gisteren de tafelplakker van Jinek aan:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wat vindt u van klimaatactivisten die schilderijen besmeuren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen