Beau van Erven Dorens krijgt tik op vingers van tv-psychiater

Beau van Erven Dorens krijgt een flinke tik op de vingers van de bekende tv-psychiater Esther van Fenema. Zij vindt het smakeloos dat de presentator tv gaat maken over spijtmoeders.

Beau van Erven Dorens en Esther van Fenema © Instagram, Op1

Het lijkt Beau van Erven Dorens een goed idee om een programma te maken over moeders die ongelooflijk veel spijt hebben dat ze een kind of kinderen hebben gekregen. Hij heeft daar afgelopen week ongekend veel kritiek op gekregen en ook de bekende tv-psychiater Esther van Fenema is alles behalve enthousiast.

Tik op vingers

Esther twittert dat ze zich afvraagt of Beau hiermee wel het juiste pad bewandelt. Zij geeft de RTL 4-ster een flinke tik op de vingers. “Ik ben erg voor ‘bespreekbaar maken’, maar dit lijkt me oprecht te confronterend voor kinderen…”

Geert Jager, oud-hulpverlener in de Jeugdzorg, is het daarmee eens. “Fout format. Beschadigend, ook voor de ouders die hieraan meewerken, maar bovenal voor de kinderen. De wetenschap niet gewenst te zijn werkt een leven lang door, beïnvloedt zelfvertrouwen, relaties. Alles voor de kijkcijfers, maar er zijn grenzen, hoe ‘integer’ je het ook brengt.”

‘Wat naar!’

Antropoloog Danielle Braun vindt dat Beau echt volledig de plank misslaat. “Wat naar!!!!”

Hans Laroes, de voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, leeft ernstig mee met de kandidaten die gaan worden gebruikt door Beau. “Volgend jaar: Beau van Erven Dorens zoekt mensen die spijt hebben van het maken van een programma met Beau van Erven Dorens.”

Hijgerige Beau

Ook ene Tjeerd is kritisch. “In de hijgerige markt van (schijn)originaliteit is het onbelangrijk welke schade men berokkent. De exploitatie van ellende is door de media kennelijk de uitweg in een crisis.”

Esther: “Doe dat dan privé en niet op tv. Wat doet dat met het zelfbeeld van kinderen? Welke boodschap geef je af? Walgelijk.”

En Laurens: “Hier is helemaal niets integers aan. Alles voor de kijkcijfers. Dient geen enkel belang.”

Jerry Springer

Het lijkt er overigens op dat Beau dit tv-idee heeft afgekeken van een andere tv-producent. “Als er een creativiteitsprijs zou zijn, dan zou die niet naar Beau van Erven Dorens gaan volgens mij, want die lijkt een kopie te willen maken van een serie van de VPRO, hè? Van die spijtmoeders”, zegt Telegraaf-journalist Jordi Versteegden.

En Privé-baas Evert Santegoeds: “Ja, dit is een pijnlijk geval. Het is sowieso al een heikel onderwerp. Dat merk je aan alle reacties erop. Het heeft een hoog Jerry Springer-gehalte: mensen die op tv gaan vertellen dat ze hun eigen kinderen liever niet gehad hadden. Of dat nou op tv moet… Ik ben er meer over gaan twijfelen nu ik de reacties allemaal lees.”

“Het lijkt mij voor een kind heel erg om je moeder op tv te horen zeggen dat ze je liever niet gehad had.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen