Anna Nooshin wil eigenlijk niet naar Khalid & Sophie, zit er toch

Anna Nooshin wilde gisteren eigenlijk niet plaatsnemen aan de talkshowtafel van Khalid & Sophie, maar zat er toch. “Dat zei ik ook tegen jou: ‘Ik heb eigenlijk liever niet dat ik er zit.'”

Khalid Kasem en Anna Nooshin © NPO

Khalid & Sophie had gisteren een item over de protesten in Iran, waar mensen opstaan tegen de onderdrukking door het islamitische regime. De protesten begonnen na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die half september werd opgepakt door de moraalpolitie omdat haar hoofddoek niet goed zat. De politie zou haar hard hebben geslagen.

Twijfelende Anna

Het stoort de in Iran geboren influencer Anna Nooshin mateloos dat de aandacht daarvoor pas laat op gang kwam in Nederland en daarom wilde ze gisteren eigenlijk niet aanschuiven in Khalid & Sophie.

Gastheer Khalid Kasem: “Anna, toen ik jou sprak… Deze boosheid over het gebrek aan aandacht voor deze hele belangrijke kwestie, daarvan zei je tegen mij: ‘Ja, Khalid, ik vind dat daar wel in tekortgeschoten is, ook aan dit soort tafels.’”

‘Ik wilde niet komen’

Anna heeft het vervolgens meer over haar afweging om wel of niet aan te schuiven in de talkshow dan over de protesten. “Ja, juist aan dit soort tafels en daarom wilde ik ook eigenlijk… Dat zei ik tegen jou ook: ‘Ik heb ook eigenlijk liever niet dat ik er zit’, omdat ik denk: het heeft nu zo lang geduurd voordat er ook maar iets van aandacht aan is gegeven…”

Ze vervolgt: “Het is heel vluchtig voorbijgekomen hier en daar, maar – met alle respect, en dat zei ik ook tegen jou – niet met de aandacht die aan andere onderwerpen is gegeven. Het is geen wedstrijd van welke wel en welke niet, maar (…) het had verdiend om eerder aangekaart te worden, ook in de massamedia.”

‘Weet er te weinig van’

Khalid: “Het is dan ook meer dan nodig dat we het er vandaag over hebben.”

De enige inhoudelijke vraag over de protesten – wat er nog meer moet gebeuren om het regime te veranderen – kan Anna niet beantwoorden. “Ik weet echt te weinig van politiek om daar nu een antwoord zo op te geven, maar ik weet wel dat wat ik hoop is dat de media die er nu op springen, dat dat gewoon aanhoudt.”

Boos op Anna

Wat Anna de massamedia verwijt, verwijten Iraanse vrouwen Anna. Zij vinden dat de influencer te weinig aandacht besteedt aan de protesteren in haar geboorteland. “Ik krijg best wel veel boze, letterlijk bijna wanhopige kreten van: ‘Waarom zeg je niet meer? Help ons, wees onze stem.’”

Overigens koos Anna er niet voor om een stukje van haar haar af te knippen, wat het symbool is geworden van het protest. Dat gebeurde later op de avond wel in de talkshow Op1.

Fragmenten

Bij Op1 knipten drie bekende vrouwen een lok af:

De klagende Anna:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Anna Nooshin praat meer over haar twijfels om aan te schuiven in een talkshow dan over de vrouwen in Iran. Hypocriet?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen