Jort Kelder zwaar onder vuur na heftige grap over suïcide: ‘BAH!’

Jort Kelder ligt zwaar onder vuur na een heftige grap over suïcide. De Op1-presentator wordt ook door een aantal BN’ers aangepakt, waaronder Nynke de Jong, Henk Spaan en Tim Hofman.

Jort Kelder © NPO

Eén van de onderwerpen in de nieuwste podcast van Jort Kelder is het geestelijk welzijn van de millennialgeneratie. Zij kunnen volgens de Op1-presentator nauwelijks omgaan met ‘wat malheur’. Hij spreekt er in zijn podcast over met de bekende psychiater Esther van Fenema, die dat in de praktijk ook regelmatig tegenkomt.

Heftige grap Jort

Jort vindt het een beetje zwak. “Je hoort vaak met die millennials… Die hebben een keurige jeugd gehad, allemaal moeiteloos, jubeltonnetje voor het huis en dan hebben ze hun eerst echt harde functioneringsgesprek met hun baas en dát is natuurlijk niet de bedoeling dat er dan ineens kritiek komt. En dan melden ze zich daarna ziek.”

Esther: “Ik zie jonge mensen bij de crisisdienst die daar komen, suïcidaal zijn, niet meer willen, omdat er een relatie uit is of omdat er een tentamen niet gehaald is.”

Jort lacht. “Het is misschien maar beter als die mensen er een eind aan maken hoor als je je tentamen niet haalt. Mijn God zeg.”

‘Prostaat-praat!’

De kritiek op Jort is immens. “En Jort Kelder aait tevreden zijn kat omdat iedereen dat domme fragment van hem woest rondpompt. Laat die man. Het is lekkende prostaat-praat. Hij wil dat je hapt”, twittert tv-persoonlijkheid Nynke de Jong.

Tim Hofman neemt Jort op de hak. “Een andere kleur schmink voor een fantasiefiguur of een jongen met nagellak en de gemiddelde boomer is alweer gevloerd: kan deze generatie echt zo slecht tegen ongeveer alles ooit? We vragen het Suzan (9) en Ahmed (6) in de nieuwe Telekids!”

En Henk Spaan: “Sommige jongens die op school werden gepest en die Jort heten, worden zo.”

Aanzetten tot zelfdoding

Anderen beschuldigen Jort van het aanzetten tot zelfdoding en vragen hem te rapporteren bij sociale media. “Smaakvol, mensen aanmoedigen om er een einde aan te maken”, zegt YouTube-contentmaker Bram de Wijs.

Advocaat Sidney Smeets: “Misschien moeten we het aanzetten tot zelfdoding niet normaliseren. Zomaar een idee.”

En ene Dennis: “Heb dat bericht gerapporteerd wegen aanzetten tot suïcide. Willen anderen dat ook doen? Dank.”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Begrijpt u de ophef over de uitspraken van Jort Kelder?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen