Humberto Tan heeft geen spijt van statement tegen Thierry Baudet

Humberto Tan heeft geen spijt van zijn statement tegen politicus Thierry Baudet. “Ik moest er wel even over nadenken, maar ik dacht: waarom zegt niemand hier iets over?”

Humberto Tan en Thierry Baudet © NPO, RTL

Het is niet gebruikelijk dat presentatoren van talkshows heel erg hun eigen mening laten blijken, maar Humberto Tan koos er vorig jaar oktober voor om in zijn programma een heel statement tegen Thierry Baudet voor te lezen. Hij nam namelijk aanstoot aan de bewering van de politicus dat aids ‘in principe niet bestaat voor blanke hetero’s’.

Humberto vs Thierry

Humberto zei in zijn statement geprikkeld dat Thierry ‘nu wéér met een verhaal komt wat de superioriteit van blanke heteromannen zou moeten onderstrepen’. “Baudet vindt het nodig om al dat leed te bagatelliseren en te overgieten met een racistisch homofoob sausje.”

De reactie van Thierry was gelaten. “Altijd maar die ‘verontwaardiging’ en emo-kaart om het debat te gijzelen”, mopperde de leider van Forum voor Democratie.

Geen spijt

Hoe kijkt Humberto hier zo’n tien maanden later op terug? “Ik moest er wel even over nadenken, want het moet wel kloppen wat je zegt. Ik kreeg een appje van een makker van mij, die zei: ‘Goh, in België is dit nieuws en in Nederland totaal niet. Hoe kan dat?’”, aldus de presentator gisterenavond in Khalid & Sophie.

Hij vervolgt: “Toen ging ik erover nadenken van: ja, hoe kan dat eigenlijk? Waarom doen we dat niet? Waarom zegt niemand hier iets over, over wat hij zegt? Toen ben ik gewoon gaan zitten, heb ik het in één keer geschreven en het de redactie laten lezen, van: wat vinden jullie hiervan? ‘Ja, ik voel hier wel iets bij.’ Toen hebben we het gewoon gedaan.”

Intuïtie

Het kostte Humberto niet veel tijd om zijn statement te schrijven. “Nadenken, intuïtief reageren, maar wel met het hoofd controleren. Dat is wat we gedaan hebben toen. Ik heb het uit intuïtie opgeschreven, vervolgens laat ik het een ander lezen van: klopt het wat ik zeg? Is het oké? Moeten we hier aandacht aan geven?”

Humberto wist voorafgaand aan de uitzending al dat hij veel bagger over zich heen zou krijgen. “Je weet dat als je dit zegt tegen mensen die Forum zeggen of PVV, dat je dan heel veel gedoe ervan krijgt. Nou ja, is dat je waard?”

Buiten je rol

Medegast Sjuul Paradijs vervolgens kritisch: “Het is wel een beetje buiten je rol van presentator als je elke week je mening gaat geven.”

Humberto: “Dat mag een presentator zelf bepalen. Als ik het in een gesprek zou doen en objectiviteit zou veinzen, dan heb je een punt, maar op het moment dat het heel duidelijk is… Het is hetzelfde als alle columnisten in De Telegraaf. Zolang het een column is, is het heel duidelijk voor iedereen, toch?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Humberto Tan die zich uitspreekt tegen Thierry Baudet: chapeau of onhandig?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen