Humberto Tan haalt live op tv uit naar VVD-minister Dilan Yesilgöz

Humberto Tan heeft zijn nieuwe zaterdagse talkshow gisteren geopend met een soort monoloog waarin hij keihard uithaalde naar VVD-minister Dilan Yesilgöz. “Hoezo gevaar voor de rechtsstaat?”

Dilan Yesilgoz en Humberto Tan © SBS 6, RTL 4

Dilan Yesilgöz, minister van Veiligheid en Justitie, wekt enorm veel ergernis op bij Humberto Tan. Ze heeft zich deze week namelijk in een of andere lezing uitgesproken tegen de wokegemeenschap. Volgens de minister wil woke ‘cancelen wat hen niet aanstaat’. “Alleen als je tot de juiste groep hoort, mag je meepraten.”

Geen lieve dieren

Het leidt tot felle kritiek en dus ook van Humberto Tan. Hij stipte gisteren in een monoloog aan het begin van zijn talkshow ‘Humberto op Zaterdag’ eerst de onrust aan over Ongehoord Nederland. Deze publieke omroep is in opspraak gekomen vanwege racistische uitingen in hun opinieprogramma.

Humberto: “Yuval Harari zegt het in een van zijn boeken heel mooi: ‘Voor het geval je het nog niet door had: wij sapiens zijn helemaal niet zulke lieve dieren. We kunnen erg vals doen tegen andere sapiens omdat ze toevallig een andere huidskleur hebben, een andere taal spreken of een ander geloof hebben.’”

Sneer aan Dilan

Woke wil al dat onrecht juist aanpakken, legt Humberto uit. “Allen die zich heel woke tegen die valsheid verzetten, gelijke rechten vragen of vragen om rekening met elkaar te houden, worden – zelfs eerder deze week ook door onze minister van Justitie en Veiligheid – weggezet als een soort gevaar voor de rechtsstaat.”

Humberto hekelt Dilan. “Wokisme en deugen zijn in de ogen van diezelfde minister onwenselijk en eigenlijk een soort van verdacht. Nou, ik vind deugen helemaal geen verkeerd woord. In tegendeel. Je kunt ook wel eens een deugniet zijn. Ja, wie niet? Ik in elk geval wel. Maar kijk vooral – en daarom zeg ik dit – naar dit wokefilmpje.”

‘Dit filmpje deugt’

Dan start Humberto het filmpje in dat viral is gegaan over de reacties van zwarte kinderen op de zwarte Ariël in de nieuwe Kleine Zeemeermin-film. “De wokediscussie heeft dit namelijk aangeslingerd met dit resultaat. Het filmpje deugt van alle kanten. Het laat zien hoe belangrijk het is dat je gezien wordt. Zeker als je heel jong bent.”

Volgens onderzoek van EenVandaag is Dilan overigens een van de populairste ministers van dit kabinet. Humberto: “Ik vind het ook wel goed hè dat ze zich gewoon uitspreekt, alleen je kan het natuurlijk ook tegenspreken. Er is niets tegen als je een argument hebt tegen een minister en daarmee in debat gaat inhoudelijk. Prima.”

Monoloog

De monoloog van Humberto:

Fragment

Het bewuste Ariël-filmpje:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het terecht dat Humberto Tan zo uithaalt naar Dilan Yeşilgöz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen