Eva Jinek en Jort Kelder botsen op televisie: ‘Doe me een lol!’

Eva Jinek en Jort Kelder raakten gisterenavond live op televisie met elkaar in aanvaring. Ze probeerde hem flink uit de tent te lokken door hem scherp te ondervragen over zijn suïcidegrap.

Jort Kelder en Eva Jinek © RTL

Jort Kelder heeft gisteren een boze meute achter zich aan gekregen op Twitter. Hij wordt flink door de mangel gehaald vanwege een suïcidegrap in zijn podcast. Als een gast daarin opmerkt dat mensen tegenwoordig al suïcidaal zijn als ze een tentamen niet halen, roept Jort grappend: “Dan is het misschien maar beter als ze er een einde aan maken.”

Jort reageert

Het gewraakte fragment uit Jorts podcast werd gisteren vertoond in de talkshow van Eva Jinek. De presentator zat aan tafel om daar vervolgens op te reageren. Opvallend is dat de studio in lachen uitbarst om de suïcidegrap, maar Eva hoort iets anders: “Je hoort de reactie al hier in de studio. Mensen vinden dat walgelijk, denk ik.”

Eva maakt met haar openingsopmerking direct duidelijk wat voor gesprek het moet worden: eentje vol sensatie. Jort verbaasd: “Ja joh? Dit heet ironie, want er zit ook nog iets achter en daarmee wordt het allemaal genuanceerd natuurlijk. Is er werkelijk iemand in dit land die denkt dat ik mensen ga adviseren om jezelf te doden?”

‘Geen spijt’

Eva: “Het was een grapje, zeg je? Een Jortiaanse grap?”

Jort: “Totaal. Ik zou hem morgen weer maken. Ik heb er niet spijt van ofzo, want dit is gewoon wat in een livegesprek op de radio gebeurt. Jongens, we zijn allemaal zo… Oh, de teentjes zijn zo lang. Nou, ik ga er graag op staan hoor.”

Eva: “De mensen waren verbolgen.”

Jort: “Prima. Ja, jongens, weet je… Als je dit soort dingen in een live-interview niet zou kunnen zeggen…”

‘Eva, doe me een lol!’

Jort vindt de reacties op zijn grap zwaar overtrokken. “De ironie is dus – maar goed, ironie kan niet meer in Nederland tegenwoordig – dat de reactie precies de stelling bewijst die in dat gesprek zat.”

Eva: “Nou, ik denk dat niemand boos is als je praat over millennials en het gebrek aan weerstand tegen tegenslag, maar op het moment dat mensen het gevoel hebben dat je hele kwetsbare mensen aanzet tot zelfmoord, dat je daarover praat…”

Jort verbijsterd: “Eva, doe me een lol.”

Eva: “Ik zeg alleen wat er over gezegd wordt!”

‘Wat een onzin!’

Jort vindt dat Eva teveel meegaat met de boze Twitter-meute. “Meen je het zelf deze onzin? Ga je hier nou echt op door?”

Eva: “Ik maak de vertaalslag waar mensen boos over waren. Dat vertel ik alleen.”

Dan verwijt Eva hem dat het vast een slimme publiciteitsstunt is. “Het is ook heel druk in podcastland. Je moet ook wel wat doen om op te vallen.”

Jort: “Dat is onzin. Het is een radioprogramma, live op NPO Radio 1 en dit is een spin-off die De Jortcast heet. Dit soort dingen kun je toch niet scripten? Ik weet toch niet wat zij gaat zeggen? Dat is toch onzin? Dat is echt onzin.”

Kipfiletje

Aan het eind van de uitzending confronteert Eva hem met nóg een gewraakte opmerking uit zijn podcast, namelijk dat ‘vrouwen gewoon niet kunnen relativeren’. “Is dit nou een heel gevaarlijke uitspraak?”, aldus Jort.

Eva: “Waarom geef je dan zo serieus antwoord? Je laat je helemaal in mijn vissenfuikje… Jij bent nu het kipfiletje in het piranhabadje, ik heb je opgegeten!”

Jort: “Je start dit fragment twee keer in! Als je de context er niet bij ziet, ja…”

Eva: “Ik plaag jou! Net als jij ook een beetje mensen aan het plagen bent, toch?”

Twitter

Het optreden van Jort bij Jinek leidt op zichzelf ook weer tot kritiek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek en Jort Kelder als talkshowduo: idee voor RTL 4?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen